Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads säger nej till medlarnas bud – strejken är ett faktum

Under måndagskvällen gick Byggnads ut och berättade att de inte accepterar medlarnas nya bud. Det betyder att byggstrejken bryter ut under tisdag morgon.

Annons

– Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret, säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads Gävle-Dala.

"Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade i dag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej", motiverar fackförbundet i ett utskick.

1 650 byggnadsarbetare gick ut i strejk under tisdagsmorgonen. Enligt SVT står ett 60-tal byggarbetsplatser i landet stilla.

I Hälsingland berörs ett bygge i Hudiksvall – järnvägsbron, som utförs av Peab.

– Men de plockas inte ut direkt, för bygget har inte startat ännu, säger heter Kim Söderström.

Han berättar att det uppskattningsvis är totalt fyra medlemmar som berörs och att ingen av dessa kommer att arbeta med järnvägsprojektet.

– På grund av någon omständighet som jag inte vet så har bygget skjutits upp. Men bygget är uttaget, så om medlemmarna åker dit på exempelvis torsdag så kommer de att ställa sig utanför och strejka. Ingen medlem kommer utföra arbete på arbetsplatsen, säger Kim Söderström.

Kim Söderström hoppas att det inte blir en större konflikt.

– Historien visar att vad som helst kan hända under natten. Om det blir konflikt eller inte vet vi i morgon bitti, men jag hoppas att det inte blir det.

Han fortsätter:

– Vi sa nej till medlarbudet för att vi anser att det är ett tomt avtal. Jag kan inte förstå att arbetsgivaren inte vill gå med på det vi kräver, som att våra lärlingar på gymnasiet får en anställning när de kommer ut. Annars har de ju slängt bort tre år.

Kim Söderström, ordförande för Byggnads Gävle-Dala.

Mer läsning

Annons