Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalag köper Arnögården

/
  • Klockstapeln vid Arnögården är unik, den gjordes efter en ritning och det finns bara en som ser ut så. På somrarna är det helgmålsringning varje lördag klockan 18, berättar kjell Forsmark och Anders Viklund.
  • Så såg byggnaden ut en gång i tiden. Den flyttades och byggdes om för att passa skolverksamheten.

Arnövikens byalag har köpt den gamla skolan i byn, i dag kallad Arnögården. Skolan är byns enda samlingspunkt och nu gäller det att hitta idéer för att kunna finansiera byggnadens underhåll och driftkostnader.

Annons

Kjell Forsmark och Anders Viklund berättar hur det kommer sig att föreningen har köpt skolan: Sveaskog ville sälja fastigheten och kontaktade byalaget för att höra om de kanske var intresserade. Det var de, i alla fall en stor majoritet av medlemmarna, och så köpte byalaget hela fastigheten för en symbolisk summa.

– Det är viktigt för gemenskapen i byn, säger Kjell Forsmark.

Han är expert på skolans historia och låter berättelsen börja på 1800-talet. 1840 hade Skebo bruk i Uppland köpt Hornslandet av Iggesunds bruk och omkring 1870 startade man upp en sågindustri i Arnöviken. Man behövde arbetskraft och Hälsingtuna kommun byggde bostäder till de familjer som kom. En folkskollärare rekryterades och började undervisa barnen i den dåvarande byskolan i Berge.

– Sedan kom den ödesdigra midsommardagen 1888.

Hornslandet drabbades av en omfattande brand som förstörde stora delar av området.

– Den tog med sig kapellet, skolan, allting. Sågen brann också, i och med det upphörde sågverksperioden, säger Kjell Forsmark.

En byggnad hade dock klarat sig, nämligen den stora kasernen. Eftersom sågverksarbetarnas familjer flyttade ut kunde skolverksamheten flytta in. 1937 flyttades byggnaden till sin nuvarande plats och byggdes om så att den passade skolverksamheten. Förutom klassrum och kapprum blev det även en liten lärarbostad.

Fastigheten stod tom och kommunen erbjöd byalaget att köpa den. Det gjorde man, men efter en tid blev det för kostsamt. Domänverket tog över och under de åren tillkom även Hornslandets museum som än i dag finns i byggnaden.

Nu är skolan återigen i byalagets ägo. Både Kjell Forsmark och Anders Viklund påpekar hur viktig Arnögården är som samlingsplats för byns invånare. Nu gäller det bara att hitta idéer och aktiviteter för att kunna finansiera byggnadens framtida drift och underhåll.

– Vi har haft bröllop och dop här och lite dansar och så. Kanske kan det bli studiecirklar också, säger Kjell Forsmark.

Mer läsning

Annons