Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer sätts i fokus

/
  • På många håll i landet brukar det ordnas ljusmanifestationer på brottsofferdagen.

På onsdagen riktas uppmärksamheten mot människor som drabbats av brott. Brottsofferjouren vill visa upp sig och har öppet hus i Hudiksvall.

Annons

I dag är det den internationella brottsofferdagen. Den uppmärksammas av myndigheter och ideella organisationer som arbetar med stöd och hjälp till brottsoffer.

Syftet är att belysa situationen för människor som drabbats av brott och att sprida kunskap om de som arbetar med och bland brottsoffer.

Med anledning av dagen har Brottsofferjouren i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner öppet hus i sin lokal i Sparbankshuset i Hudiksvall.

– Vi vill tala om vilka vi är, säger vittnessamordnare Karin Olsson. Vi ska vara där och presentera oss och har tagit fram material.

Brottsofferjouren stöttar både brottsoffer och personer som ska vittna i en rättegång. Förra året fick nära 500 personer som kom till Hudiksvalls tingsrätt hjälp av ett vittnesstöd.

Totalt 400 timmars samtal på domstolen sköttes av de ideella krafterna i föreningen. Förutom detta görs också flera telefonsamtal till brottsoffer som vill ha kontakt innan deras fall gått till rättegång.

På andra håll i länet blir det arrangemang på temat brottsoffer. Högskolan i Gävle anordnar exempelvis föreläsningar om brottsoffers situation. I Stockholm har Brottsoffermyndigheten en stor konferens tillsammans med ideella organisationer.

Mer läsning

Annons