Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bror-Erics stipendium viktigt för ungdomar: "Vi är glada för varje år vi kan dela ut det"

På Bjuråkersstämman ska Bror-Erics kulturstipendium delas ut för 13e gången.
– Jag tror att stipendiet är jätte viktigt. Speciellt nu när man stänger ner olika estetprogram. Det kan bli en anledning att fortsätta med sin musik eller konst, säger Molly Andersson som fick stipendiet 2009.

Annons

När Bror-Eric blev vald till årets Dellenbygdsbo och fick ta emot 10 000 kronor sa han direkt att han ville ge det vidare. 2004 instiftade han ett kulturstipendium för ungdomar i Dellenbygden.

Bror-Eric instiftade kulturstipendiet för Dellenbygdens ungdomar efter att han själv blivit utsett till årets Dellenbygdensbo i början av 2000-talet.

Bror-Eric avled för tre år sedan men stipendiet fortsätter att delas ut. Bror-Eric finansierade stipendiet genom att sälja lotter där vinsten var originalmålningar. Sedan han gick bort har stipendiet finansierats av en konsert som hålls i Bjuråkers kyrka till hans minne på påskafton.

Läs också: Lill-Babs inledde stipendiekonsert till minne av konstnären Bror Eric.

–Vi är glada för varje år som vi kan fortsätta dela ut stipendiet. Just nu har vi pengar så att vi kan fortsätta dela ut det fem år till, säger Bror-Erics dotter Katarina Byléhn.

Katarina Byléhn är glad för varje år som de kan fortsätta dela ut Bror-Erics kulturstipenndium.

Bror-Erics barn trodde inte att de skulle kunna fortsätta med stipendieutdelningen efter att deras pappa gått bort. Men redan första påsken arrangerade Bror-Erics vänner en konsert för att samla in pengar till stipendiet.

– Nu är det Janne Krantz som håller i konserten, bokar kyrkan och ser till att musiker kommer dit. Vi är otroligt tacksamma och glada att de ställer upp så som de gör. Konserterna har varit fullsatta och folk får vända i dörren, berättar Katarina Byléhn.

Läs också: Tusentals firade påskdagarna i sann Bror Eric-anda i Bjuråker

Det är bild- och musiklärarna på Ede skola som utser stipendiaterna. Hittills har 19 ungdomar tilldelats stipendiet. Musikern Katarina Grindsäter var 16 år när hon fick stipendiet andra året som det delades ut.

Efter gymnasiet läste Katarina Grindsäter musik på folkhögskola och hon spelar fortfarande fiol. Se i klippet nedan vad hon tror att stipendiet betyder för ungdomar.

2009 fick systrarna Alice och Molly Andersson dela på stipendiet.

– Det var stort och häftigt att veta att man blivit hörd, att veta att någon tyckte att vi förtjänade ett stipendium, säger Molly Andersson.

Hör i inslaget vad Molly Andersson tror att stipendiet betyder för ungdomar.

Både Alice och Molly Andersson har fortsatt att utbilda sig inom musiken. Nu går Alice på musikhögskolan i Malmö och Molly på musikhögskolan i Örebro.

– I den tidiga tonåren är det många som droppar av från till exempel kulturskolorna, det här stipendiet bli en knuff till att hitta sin musikalitet eller konstnärlighet, säger Molly Andersson.

Årets stipendium kommer traditionsenligt att delas ut på Bjuråkersstämman den 17 juli.

De har fått Bror-Erics kulturstipendium:

2015 - Johanna Boestad och Sara Svensson

2014 - Ida Sandin och Adam Jonsson

2013 - Alexandra Ougleva och Emelie Markgren

2012 - Erik Nylund och Josef Svensson

2011 - Therese Crosson, Vincent Byléhn och Oscar Nilsson

2010 - Simon Brink

2009 - Alice & Molly Andersson

2008 - Frida Flodin

2007 - Sara Sjöberg

2006 - Simon Dempwolf

2005 - Katarina Grindsäter

2004 - Anna-Karin Timan

Läs också: Så minns vi Bror-Eric

Mer läsning