Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröllopssug bland Hudikbor den 12/12

Den 12/12 2012 – ett magiskt tal eller turdatum?

Hur som helst väljer många att gifta sig just denna dag.

I Hudiksvall är datumet populärare än midsommar – i alla fall när det gäller borgerliga vigslar.

Annons

Den 10/10 2010 och 11/11 2011 var populära datum att gifta sig på. Vi närmar oss 12-12-12 i kalendern och även nu märks ett ökat vigselintresse av – åtminstone vad gäller borgerliga vigslar. I Hudiksvalls kommun är sex vigslar inbokade på det ovanliga datumet. Det kan jämföras med att det inte brukar vara fler än tre par som gifter sig vid bröllopshögtiden midsommar och under hela november har ingen i kommunen gift sig borgerligt.

– Det är inte så vanligt att man har två vigslar på en dag, säger Anita Olsson som är utredare på kommunen.

Hon berättar att de som ringt för att boka in den 12 december gjort det på grund av just det datumet. Men så är det också sista chansen under vår livstid att gifta sig på ett sådant datum.

En av kommunens vigselförrättare har hela dagen vikt åt att viga par i bröllopstagen, men man erbjuder inga drop in-vigslar som man gör i vissa andra delar av landet. Det är, enligt Anita Olsson, av praktiska skäl.

– Vi har inte drop in. Vi vill ha in intygen innan vigseln, och ofta har de inte vittnen själva, utan någon som arbetar här ska kunna vittna, säger hon.

Inom Svenska kyrkan har man inte märkt av någon rusning till altaret. Elisabeth Eriksson är assistent på församlingsexpeditionen i Hudiksvalls-Idenors församling. Där ska inga par gifta sig den 12 december.

– Tydligen har man inte vaknat för att det är sista chansen nu, säger hon och skrattar.

Ska du gifta dig den 12/12? Vi vill gärna komma i kontakt med dig i så fall! Skicka ett mail till nyhetschef@ht.se eller skriv en kommentar här.

Mer läsning

Annons