Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i skolans krishantering

Utredningen av skolledningens hantering av fallet då en lärarvikarie blev dömd för att ha utnyttjat elever sexuellt är klar. Resultatet visar bland annat att skolan saknade en uppdaterad krisplan.

Annons

- Vi behöver inventera vilka områden som behöver krisplaner, säger skolchefen Ingela Rauhala.

Utifrån ett krishanteringsperspektiv har kommunledningsförvaltningen utrett hur händelserna kring den sexbrottsdömda lärarvikarien hanterats. Ett syfte med utredningen har varit att identifiera förbättringsområden. Resultatet visar att det inte fanns någon krisberedskapsplan på förvaltningsnivå och att den aktuella skolan saknade en uppdaterad krisplan. Nuvarande skolchefen Ingela Rauhala var ny på sin tjänst när krisarbetet inleddes, därför kan hon inte svara på varför en uppdaterad krisplan saknades. Kommunchefen Bengt Friberg, som tidigare hade ansvaret som skolchef, tycker att bristerna är något att ta lärdom av.

- Det är svårt att ha planer för alla situationer som kan tänkas uppstå. Här har vi sett att vi inte haft en fulltäckande plan, det är något vi får lära oss av, säger han.

Nu vill Ingela Rauhala att kommunens skolor ska inventeras för att försäkra sig om att det finns fungerande krisplaner.

- Jag har inte gjort en inventering för att titta igenom alla skolor, men jag är övertygad om att det som hände har påverkat och gett oss erfarenheter. Vi behöver inventera vilka områden som behöver krisplaner, säger hon.

Utvärderingen visar att den operativa krishanteringen fungerat bra överlag. Tidigare erfarenheter från enskilda tjänstemän lyfts fram som en orsak till det lyckade arbetet.

- Det saknades en krisberedskapsplan. Men det är inte alltid viktigast att det finns på papper utan att det finns tidigare erfarenhet. I det här fallet fanns det gott om erfarenhet, säger Fredrik Åberg, kommunledningsförvaltningens utredare.

Läs mer i tisdagens Hudiksvalls Tidning.

Mer läsning

Annons