Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmännens konflikt avblåst

/
  • Det har varit en långdragen konflikt och missnöjet har varit stort, enligt Staffan Sjöström, Ordförande för Deltidsbrandmännen i Hälsinge Räddningstjänst.
  • – Även om vi inte fått igenom alla våra krav, hoppas jag att deltidsbrandmännen kan känna att det är ett steg i rätt riktning, säger Staffan Sjöström, Ordförande för Deltidsbrandmännen i Hälsinge Räddningstjänst.

Efter en konflikt gällande löner och arbetstider har brandmannafacket kommit överrens med arbetsgivaren om villkoren i deltidsbrandmännens avtal.

Annons

BRF, Brandmännens riksförbund och SKL, Sveriges kommuner och landsting, har under en längre tid haft en konflikt om avtalen för deltidsbrandmännen. Nu är konflikten är avblåst, parterna har kommit överens och samtliga varsel återkallas.

– Det nya i avtalet handlar främst om jourersättning, säger Staffan Sjöström ordförande för deltidsbrandmännen vid Hälsinge räddningstjänst.

Ny nivå för beredskapsersättningen ligger nu på 4006 kronor per vecka. Under utryckning blir timersättningen under den första timmen 239 kronor, för följande timmar 156 kronor.

– Det är en ökning på beredskapsersättningen på cirka fem kronor säger, Staffan Sjöström.

Timersättningen har ökat något, men Staffan Sjöström menar att det fortfarande är dåliga villkor för deltidsbrandmännen.

– De flesta går oftast back på att gå ifrån sina ordinarie jobb till uttryckning, säger han.

Antalet dagar med ersättning för gravida som inte kan tjänstgöra i uttryckningsstyrka ändras från 90 dagar till 180 dagar.

Det har varit en långdragen konflikt innan parterna kom överrens.

– Konflikten har varat i drygt en månad. Missnöjet har varit stort och flera har sagt upp sig i protest, säger han.

Tillsammans med en opartisk ordförande ska nu parterna gemensamt analysera behoven för räddningstjänst i framtiden.

– Till exempel ska regler gentemot a-kassa och försäkringskassa ses över, säger Staffan Sjöström.

Allmänheten kan känna sig trygga eftersom personalen nu återgår till jobb som vanligt.

– Det är förstås glädjande att vi efter långa och rätt tuffa förhandlingar nått hela vägen fram med medlarnas hjälp, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation.

Mer läsning

Annons