Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för brister i hönseri

Hönsägaren döms till dagsböter för brister i hönseri. Mannen var oaktsam, anser tingsrätten.

Annons

Mannen åsidosatte sina skyldigheter enligt djurskyddslagstiftningen. Det anser tingsrätten som nu dömer honom till 50 dagsböter på totalt 2 500 kronor.

Hönsägaren startade hönseriet i Risänge, Via, för över tio år sedan. Under åren byggde han ut och ökade produktionen. I augusti 2009 hyrde han dessutom en anläggning i Årskogen, Gnarp och tog dit nära 4 900 värphöns.

Anläggningen var äldre än den i Risänge och hade använts som hönseri av en annan person tidigare. Vid en kontroll i Årskogen våren 2010 konstaterade länsstyrelsens djurskyddshandläggare flera brister.
Bland annat hade höns tagit sig in i gödselbingen. En djurskyddshandläggare vittnade om att en del gick omkring i gödslet medan andra hade sjunkit ner till halsen. Där fanns också kadaver efter döda höns. Hönseriet i Årskogen stängdes och hönorna avlivades inom några dagar.

Nu döms mannen för brott mot djurskyddslagen. Hönsen har inte fått tillräckligt med tillsyn, utrymme och skydd. Det var inte heller tillräckligt rent och vidare uppfylldes inte hönsens behov av rede, sittpinne och sandbad.

Hudiksvalls tingsrätt tar hänsyn till att mannen fick djurförbud och att hans företag gick i konkurs, något som mildrar domen.

Läs mer om domen i fredagens HT

Mer läsning

Annons