Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter efter dödsolycka

Bilföraren backade på en äldre man i Iggesund så att mannen dog.

Annons

Sommaren 2010 backade en bilförare ut skåpbilen på en gata i Iggesund. Mannen hörde hur det skramlade till men trodde att det var en hylsnyckelsats bak i bilen som ramlat ned.

Föraren åkte vidare och fick längs vägen ett telefonsamtal från ett vittne som berättade att han backat på en äldre man med rollator. Föraren fortsatte till Hudiksvall och efter att ha skjutsat sin passagerare till ett möte åkte han själv till polisstationen.

Den äldre mannen dog av sina skador några dagar efter händelsen.

Nu har bilföraren dömts för ringa vållande till annans död och för att ha smitit från olycksplatsen. Han döms till 90 dagsböter på totalt 9 000 kronor. Han ska också betala totalt 2 000 kronor i skadestånd till den döde mannens anhöriga.

Hudiksvalls tingsrätt anser att föraren var oaktsam när han backade och att han därigenom orsakat mannens död. Däremot handlade det om en kort sträcka med låg fart.

Under rättegången nekade mannen nekar till att medvetet ha smitit från platsen, men tingsrätten anser att föraren skulle ha stannat och tagit reda på varifrån det skramlande ljudet kom.

Mer läsning

Annons