Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde måste ha ligghall till djuren

En bonde i Dellenbygden måste göra flera förändringar för sina djur efter en inspektion av länsstyrelsen.

Annons

I slutet av januari gjorde länsstyrelsen en kontroll av lantbrukarens djurhållning. Flera brister konstaterades vid besöket vilket har lett till ett föreläggande.

Mannen måste se till att ett par ungtjurar och en häst som inte har tillgång till en ligghall får tillgång till en sådan som ska ge skydd mot dåligt väder och vind. Alternativt ska djuren ha tillgång till ett stallutrymme som uppfyller gällande djurskyddsbestämmelser.

Ladugården måste göras ren från gödsel, likaså djurens foderbord. Alla djur ska ha tillgång till torra och rena liggplatser. Länsstyrelsen kräver att djurägaren ska se till att samtliga djur på gården är acceptabelt rena och att de djur som är tunna i hullet ökar i vikt.

Även lokalen där djuren vistas måste förbättras. Fönstren i byggnaden där de lösgående djuren hålls måste skyddas så att skaderisken minimeras. Länsstyrelsen kräver också att djurägaren fortsättningsvis garanterar att foderhygienen för de lösgående djuren i ladugården upprätthålls.

Enligt länsstyrelsens bedömning har bristerna pågått under en längre tid. Av den anledning valde länsstyrelsen att ge bonden ett föreläggande som ger länsstyrelsen möjlighet att vidta ytterligare åtgärder om inte bristerna åtgärdas. I sådana fall kan det bli aktuellt med djurförbud.

Mer läsning

Annons