Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen ökar i kommunen

/
  • Kommunalrådet Jonas Holm till vänster, planeringschefen Hans Gyllow i mitten och kommunalrådet Caroline Schmidt till höger vill alla göra Glada Hudik till ett förstahandsval för folk som ännu inte flyttat hit.

Det senaste halvåret har befolkningstrenden som annars stått stilla under flera år äntligen vänt. Och kommunen passar på att smida medan järnet är varmt för att hålla trenden levande.

Annons

– Det senaste året har vi gått plus med 57 personer, säger planeringschefen Hans Gyllow.

Sedan flera år bor det ungefär 37 000 invånare i kommunen. Antalet har inte ökat förrän under första halvåret i år enligt färska siffror från SCB. Något som gläder planeringschefen Hans Gyllow och kommunalråden Caroline Schmidt (C) och Jonas Holm (M). Inom en tioårsperiod kommer en tredjedel av invånarna att gå i pension. Ett påtagligt generationsskifte kommer att infinna sig. Men även om trenden håller i sig så räcker det inte att invånarantalet ökar med 57 personer om året för att möta upp ett allt växande av kompetent arbetskraft. Utarbetade metoder krävs för att locka till sig nya invånare. Och kommunalråden och planeringschefen är några av dem som funderar på ut hur folk ska välja att flytta till just Hudiksvall.

– Vi kan erbjuda äldre att gå i pension tidigare så att de unga kan jobba, säger kommunalrådet Caroline Schmidt.

Även om alla idéer inte presenteras i dagsläget utan kommer att komma i ett senare skede så fyller Jonas Holm också på listan av vad som kan göra just Hudiksvall till en attraktivare stad.

– Bygga nya bostäder vid vattnet, säger han.

Mer läsning

Annons