Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare lurar äldre i Hudiksvall

Tre bedrägeriförsök med identiska upplägg inträffade på fredagen i Hudiksvall.

Annons

Personerna blev uppringda av en man som uppgav sig vara en nära anhörig, och bad att få låna pengar till ett bilköp.


I ett fall gick svindeln hem. Efter ett telefonsamtal med någon som hon trodde var ett barnbarn, lämnade en äldre kvinna ifrån sig pengar och guldsmycken till en man som skulle vidarebefordra till barnbarnet.


Solgerd Ask blev uppringd på fredag förmiddag, och uppfattade att det skulle vara hennes son som bor i Stockholm.
– Jag trodde att det var min son. Han sade att han var i Söderhamn och att han hade fått nys om en bil. Han frågade om jag kunde låna honom 30 000 kronor, och jag tyckte att det kunde jag väl göra, berättar Solgerd Ask.
Mannen frågade om hon hade pengar hemma.
– Jag sade att det vet han väl att jag aldrig har några pengar hemma. Då frågade han om jag hade kort, och jag svarade att jag har Visakort, säger Solgerd Ask.
Han undrade hur snart hon kunde ha pengarna klara, och de bestämde att han skulle ringa igen klockan tolv.
– Men så kom jag på att jag inte hade så mycket pengar på allkontot där pensionen kommer in, så jag ringde till min son. Han blev väldigt snopen. Han var inte i Söderhamn, och han skulle inte köpa bil, förklarar Solgerd Ask.
Mitt på dagen ringde mannen igen, och då frågade Solgerd Ask vem han egentligen var. Då ursäktade han sig och förklarade att han hade ringt fel nummer.
– Man blir ganska förargad, men han tänkte väl att går det så går det.


Ytterligare minst en person till i Hudiksvall har haft en likartad upplevelse, som polisanmäldes på fredag eftermiddag.
I det fallet blev en 90-årig man uppringd av en person som utgav sig för att vara hans brorson. Upplägget var det samma som i samtalet med Solgerd Ask: en påstådd bilaffär, och ett lån på 30 000 kronor till handpenning. Även i det fallet avslöjades bedrägeriförsöket innan några pengar blev överlämnade.

Mer läsning

Annons