Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatrice tar skolår i Spanien

/

Beatrice Petersson, 17 år, från Delsbo har valt att göra sin gymnasietid till ett äventyr. Till hösten väntar ett år på Costa del Sol i Spanien.

Annons

Till hösten startar Beatrice Petersson ett äventyrligt skolår. I september ska hon inleda sitt andra år på gymnasiet – på den spanska solkusten. Skolan ligger i Fuengirola i södra Spanien. Där ska hon bo hos en spansk värdfamilj.

- Jag har alltid varit sån att jag vill testa nya saker och uppleva äventyr. Nu vill jag träffa nya människor och göra något helt nytt. Det känns väldigt spännande, men också lite läskigt, säger Beatrice Petersson.

Hon har läst spanska sedan sjuan på högstadiet. Målsättningen med året i Spanien är att lära sig språket flytande.

- Jag tror att jag kommer ha nytta av grunderna och grammatiken från skolan, men det blir en helt annan sak nere i Spanien, säger hon.

Utbildningen ordnas av Svenska skolföreningen på Costa del Sol, vilket innebär att hon får tillgodoräkna sig utlandsåret som ett vanligt gymnasieår i Sverige. Idén att flytta till Spanien kom till efter att Beatrice Petersson hörde om möjligheterna att få sin skolpeng från Hudiksvall skickad till en skola i utlandet.

- Skolpengen är ju en förutsättning för att det ska fungera. Det finns undantag där föräldrarna betalar skolgången, men det blir väldigt dyrt. Så förutsättningen är att kommunen betalar, säger hon.

Efter kontakter med Hudiksvalls kommun fick hon beviljat att hennes studiebidrag och skolpeng skulle gå till utlandsstudierna.

- När jag kontaktade Hudiksvalls kommun fick jag höra att ingen hade gjort det här förut, säger Beatrice Petersson.

Mer läsning

Annons