Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre täckning och surf i Gävleborg på gång

Snart kommer både 2g- och 4g-näten för kunder hos Telenor och Tele2 att förbättras stort enligt företagen. Detta efter en storsatsning för att möta upp Telias dominans i länet.

Annons

Från företagens sida heter det att det för första gången görs en sådan här stor satsning i länet. Många nya basstationer ska byggas, och målet är att bosatta i Gävleborg inte längre ska behöva välja operatör efter täckning.

– Det här blir första gången som Telia får konkurrenter på riktigt, säger Patrik Nilsson, nätexpert vid Telenor.

– Vi ser det här som en ren glesbygdssatsning, inte en storstadssatsning, och vårt mål är att täcka 90 % av Sveriges yta med vårt nät.

Genom ett samägt bolag genomför nu Telenor och Tele2 utbyggnaden av basstationerna. Satsningen kommer efter att flera nyckelbitar fallit på plats.

– Utbyggnaden är möjlig tack vare två saker. Vi har fått loss viktiga frekvenser från Post- och telestyrelsen och med det har vi kunnat få pengar från våra aktieägare för att göra den här satsningen, säger Patrik Nilsson.

Enligt Telenors egna mätningar ökar suget för mobilsurf i länet stort och allra mest surfar Hudiksvallsborna över mobilnätet, med ett genomsnitt på 3,4 GB surf i månaden. I storstan har konkurrensen länge varit hård mellan flera operatörer, men i glesbygden har Telia varit den dominerande på täckningskartorna. Detta hoppas nu bolagen kunna ändra på.

– Mobilnät är bra först när man täcker stora ytor, vilket Telenor, Telia och Tele2 kommer göra i lika stor utsträckning, säger Patrik Nilsson.

Från Telias håll välkomnar man konkurrensen, och menar att den på senare tid hårdnat utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Till stor del har det varit så att vi varit ensamma på landsbygden, men nu börjar konkurrensen ta fart på riktigt i norr, precis som det varit i storstan en längre tid, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia.

Mer läsning

Annons