Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barngrupperna kommer inte minskas

Barngrupperna i förskolan kommer inte kunna minskas under 2012. Lärande- och kulturförvaltningen konstaterar att de inte kommer kunna klara av åtagandet att minska barngruppernas storlek under året.

Annons

Det har tidigare beslutats att barngrupperna inom förskolan i Hudiksvalls kommun ska minska. Lärande- och kulturförvaltningen har haft i uppdrag av fullmäktige att varje avdelning ska ha högst 20 barn. I en rapport inför nämndens möte har verksamhetschefen för förskola, Annika Gabrielsson, redovisat att förvaltningen inte kommer att klara av åtagandet att minska barngrupperna. Under vårterminen var det många fler barn än tidigare som önskade en plats i förskolan. Det var cirka 300 barn som var i behov av en förskoleplats, jämfört med 200-250 barn i vanliga fall. Det innebar att verksamheten var tvungen att ta emot alla barnen inom 4 månader och erbjuda plats vid befintliga förskolor.

En byggnation vid Solbågens förskola blev försenad med tre månader och stod klar i april. I rapporten konstaterar Annika Gabrielsson att förskoleverksamheten inte klarar att minska barngruppernas storlek inom de budgetramar som förskolan har fått. Förskoleavdelningarna har klarat av att minska antalet barn från 21 till 20 i år. Men snittet väntas bli lika som förra året, 17,2 barn per avdelning. 
– Det kommer inte kunna bli några minskade barngrupper, men vi har klarat av taket med 20 barn i varje grupp, säger Annika Gabrielsson.

– Det är alltid brist på pengar, men det är också en fråga om prioriteringar. Vi har haft det här som ett prioriterat mål, och då ska det prioriteras också, säger Lars Berglund (V), ledamot i lärande- och kulturnämnden.

Han vill se förslag på hur ekonomin kan prioriteras om för att mer pengar ska finnas till förskoleverksamhet.

– I första hand måste de pengar som budgeterats till förskolan användas till förskolan. Det är upp till tjänstemännen att arbeta för att målen som vi har satt upp nås, säger Lars Berglund.

Stefan Bäckström (C), ordförande i lärande- och kulturnämnden, säger att förskoleverksamhetens överskott har fått användas till att täcka förluster inom andra verksamheter.

– Vi har väldigt ansträngd ekonomi, tyvärr har förskoleverksamheten fått lida lite för det under 2012. Vi måste titta på helheten inför budgeten 2013, säger Stefan Bäckström.

Mer läsning

Annons