Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barfotaläkare i djungeln

/

Ster Abdu var barfotaläkare i Burmas djungel. Han och hans familj var tvungen att fly från militären. Nu studerar han till undersköterska i Hudiksvall.

Annons

– Människor i Burmas djungel har inga kunskaper om hälsa och hygien. De är sjuka i malaria lunginflammationer och diarréer. Det var till dessa byar som vi barfotaläkare vandrade med mediciner i ryggsäcken för att hjälpa, berättar Ster Abdu.

Han är kvotflykting från Burma och bor nu i Hudiksvall, långt från de umbäranden och svårigheter som han och hans familj fått uppleva i Burmas djungel och i det hårda flyktinglägret i Thailand.

Ster Abdu ska berätta om sin bakgrund och om burmesernas svårigheter för Enångers Röda Kors och Bromangymnasiet.

Han blev färdig sjuksköterska i Burma 1995, efter en tid på en klinik vandrade han ut i djungeln tillsammans med en kamrat. Medicinförråden lades upp på ett lugnt ställe där militären inte kunde få tag på det. Rygg säckarna lastades med tio kilo medicin och lite ris och så vandrade de båda barfotaläkarna iväg till ensliga djungelbyar. Namnet barfotaläkare har de fått för att de arbetar under mycket primitiva förhållanden.

– Vi vandrade fort genom djungeln på smala stigar, berättar Ster Abdu, sex kilometer på en timme ungefär. När vi kom till floder byggde vi flottar av bambu som vi åkte på. Vi måste vara mycket försiktiga och hålla oss borta från områden där militären fanns. Vi gick alltid obeväpnade men kunde få hjälp av lokala demokratigrupper som hade vapen.

En stor del av Ster Abdus arbete innebar undervisning i hygien, att koka vattnet, använda myggnät och hålla smutsen borta.

Livet i djungeln var inte lätt. Alla djur inklusive ormar betraktades bara som mat. Ster Abdu visste vilka växter som gick att äta och ibland kunde han fiska eller fånga en fågel att äta.

– Vi svalt ofta. Vi hade bara lite ris med oss när vi gav oss i väg. Vi var beroende att befolkningen gav oss mat.

Mer läsning

Annons