Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en av kommunens fotterapeuter kvar

/
  • På Tunbacka erbjuds fortfarande kommunalt subventionerad fotvård, men även den verksamheten kommer att försvinna. Därefter är det privata fotterapeuter som gäller för de boende på kommunens servicehus.

Den kommunala fotvården i Hudiksvall är snart ett minne blott.

I dag finns verksamheten bara på Tunbacka servicehus, men även där kommer den att fasas ut.

– Det är många som är upprörda, säger fotterapeuten Anita Lundin.

Annons

För fyra år sedan beslutade Hudiksvalls kommun om att lägga ner fotvården i kommunens regi. Den skulle successivt försvinna, och i dag finns kommunens fotvård bara kvar vid Tunbacka servicehus i Hudiksvall. Anita Lundin är fotterapeut på Tunbacka, och när hennes kollega nu går i pension, och inte ersätts, blir hon ensam kvar tills verksamheten upphör.

– Det är många som är upprörda. Vi får sitta och förklara hela dagarna, säger hon.

Det är ett hårt tryck på fotvården, och de har fullt upp hela dagarna, berättar Anita Lundin.

– Den medicinska fotvården betyder jättemycket. Många har besvär och den gör att de kan röra sig bättre, säger hon.

Eftersom kommunens fotvård är subventionerad tror hon att många som använder tjänsten kommer att låta det gå längre mellan behandlingarna när bara privata aktörer finns kvar. Förutom det lägre priset är kommunens lokaler lättillgängliga för den som sitter i rullstol, säger Anita Lundin, och det finns dessutom möjlighet att låna lyftar på avdelningen eftersom lokalerna ligger nära servicehuset.

– Jag tycker att det är en bra service kommunen har, säger hon.

Hon önskar att kommunen kunde höja priset en aning på behandlingarna i stället för att lägga ner verksamheten helt. Men enligt Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun, är det inte ekonomiska besparingar som ligger bakom beslutet att fasa ut den kommunala fotvården, utan en likvärdig konkurrenssituation.

– Självklart ska kommunen inte subventionera och konkurrera med privata utförare. Det är ett politiskt beslut att man inte ska bedriva fotvård i kommunens regi. Vi strävar efter likvärdighet för alla, säger Pia Andersson.

Mer läsning

Annons