Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bär och grönsaker i Borgarparken

/
  • Från vänster: Lee Rkh, Pa Sing och Di Bu hjälps åt med planteringen. Kavilrankan granskar arbetskamraternas jobb.
  • Ta Na Htoo trycker försiktigt till jorden runt smultronplantan.

Borgarparkens besökare kan nu smaka på tomat, smultron, ärtor, jordgubbar och kryddor.

Annons

Initiativtagarna till planteringen är deltagarna bakom projektet Naturkompetens på Ystegårn i Hillsta, Forsa. I går ställde Naturkompetens ut fyra handgjorda urnor fyllda med bär och grönsaker mitt i Borgarparkens lekplats.

– Tanken är att alla barn som kommer hit och leker ska kunna smaka, säger projektledare Maria Walther Rosenberg.

Naturkompetens är ett tvåårigt projekt med fokus på skog, odling, lantbruk, miljö och hälsa. Målgruppen för projektet är vuxna flyktingar och invandrare med låg eller ingen skolbakgrund.

Målet med projektet är att målgruppen genom praktisk träning ska få chansen att utveckla sina språkkunskaper inom den gröna sektorn och entreprenörskap.

– Men det handlar inte bara om språkträning. Vi vill också påverka och få stadsborna att tänka ekologiskt, säger Eva Nilsson, handledare.

Eva Nilsson och Maria Walther Rosenberg är osäkra på om stadens invånare kommer att kunna hålla fingrarna i styr från urnorna.

– Vi får väl se hur länge de får stå orörda. Vi har ställt ut dem på prov, säger Eva Nilsson, som berättar att parkförvaltningen vid förfrågan om utplaceringen föreslog att vänta till efter studenten.

Projektet ägs av Hudiksvalls kommun men har många samarbetspartners, bland annat Arbetsförmedlingen, Forsa Folkhögskola och Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons