Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badplatser undersöks

/
  • Eva Jäderström från Växa i Norrbo vid Inganbadet i Näsviken.
  • Har du fått tillräcklig information om p-skivan, och vad tycker du om den?

Karl-Axel Karlsson, Stockholm/Hudiksvall.
– Ja, jag har läst informationsbladet om parkeringsskiva. Jag tycker att det är jättebra, man slipper pengar och lappar.

Under tisdagen togs badvattenprover från badstränder runt om i kommunen. Proverna från de åtta badplatserna skickades på eftermiddagen med buss till Umeå för analys.

Annons

Proverna, som tas på uppdrag av kommunen, undersöker bland annat förekomsten av tång, onormala färger i vattnet, halten av mineraloljor och skumbildning.

– Det är kommunala badplatser vi undersöker. Kommunen har skyldigheter gentemot invånarna att se till att det är sjysta förhållanden i vattnet, säger Robert Strömqvist, handledare för kooperativet Växa i Norrbo som fått till uppgift att ta proverna.

De badplatser som ingår i provtagningen är Vesslabadet i Friggesund, badplatsen i Fönebo, Inganbadet i Näsviken, Kakedbadet i Forsa, Lintjärn i Hög, Ankarmon i Iggesund och Gräsmaln och Stora Malnbadet i Hudiksvall.

– Hittills har vi bara hittat några oegentligheter i Näsviken, där det fanns lite skumbildning och plastskräp på stranden. Vad skumbildningen innebär får vi veta när proverna analyserats, säger Eva Jäderström, handledare för Växa i Norrbo.

Proverna skickas sedan till ett laboratorium i Umeå för analys. Resultaten väntas tillbaka om cirka två veckor.

Mer läsning

Annons