Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtstramningar väntar i Hudik

/
  • Centerns kommunalråd Caroline Schmidt och Socialdemokraternas oppositionsråd Mikael Löthstam är överens om en omedelbar åtstramning i ekonomin.

Det brinner i knutarna när det gäller att få ordning på ekonomin. I det läget väljer politikerna att lägga partipolitiken åt sidan och enas kring sparåtgärder.

Annons

– Det känns som att vi har fått gehör för de förslag vi la fram i torsdags, kommenterar oppositionsrådet Mikael Löthstam, Socialdemokraterna, under pågående möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

I utskottet förbereds ärenden som sedan tas upp i kommunens regering, kommunstyrelsen.

– Det känns bra att alla är överens, säger kommunalrådet Caroline Schmidt, Centern.

Eftersom politikerna kom överens i kommunstyrelsens arbetsutskott under tisdagen väntar sannolikt en åtstramning i ekonomin redan under 2011.

Besluten innebär att cheferna i de olika förvaltningarna på onsdag nästa vecka ska berätta inför ett extrainsatt kommunstyrelsemöte hur en allmän återhållsamhet kan påverka prognosen för ekonomin i år, men det är inte allt:

Kommunchefen och förvaltningscheferna har fått uppdraget att i samråd med nämnderna ta fram åtgärder för att komma tillrätta med obalansen i driftbudgeten.

Kommunchefen ska också själva godkänna ej beställda investeringar från och med i går tills investeringsbudgeten för 2011 bestämts.

Politikerna i kommunstyrelsen ska varje månad få en redovisning kring personalkostnaden av ekonomichefen, hur den ser ut i varje nämnd och totalt. Löthstam poängterar att personalkostnaden är den största utgiften och att det är mycket viktigt att hålla en fortlöpande koll på den.

I ett brev till kommunens alla arbetsledare går kommunalrådet Caroline Schmidt och kommunchef Bengt Friberg gemensamt ut och manar till allmän återhållsamhet för att undvika ett sparpaket av det slag som genomfördes 2009.

Mer läsning

Annons