Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återblick: Osannolik fest när Parma AC och Tomas Brolin gästade Näsviken

För 25 år sedan utspelade sig en något osannolik händelse i lilla Näsviken, när världslaget Parma AC klev in på idrottsplatsen Tunet.

Annons

Matchen mellan Parma AC och IFK Norrköping var förstås en stor nyhet i Hudiksvalls tidning den 14 augusti 1991.

Det hela började redan 1990 då idén kom när klubben Näsviken IK firade 40 år. För att uppmärksamma klubbens jubileum hade man arrangerat en vänskapsmatch mellan Näsviken och IFK Norrköping. Tomas Brolin som började sin karriär i Näsviken spelade nu i det gästande laget IFK Norrköping. Inte nog med det, han hade också precis blivit klar för spel med Parma AC. När matchen på Näsvikens idrottsplats Tunet hade kommit fram till halvtid ställdes det inför hela publiken en fråga till Norrköpings klubbdirektör Tommy Wisell. Frågan var om han och IFK Norrköping kunde tänka sig att komma tillbaka även året efter, om Näsviken lyckades locka dit Parma AC.

Lars G Andersson, före detta ordförande i Näsvikens IK och  Åke Nilsson, före detta ordförande i fotbollssektionen i Näsvikens IK,  var två av de drivande krafterna bakom evenemanget.

– Svaret blev ja och med stor hjälp av Tomas Brolin kunde man ett år senare, 1991, se resultatet av de storslagna planerna, säger Lars G Andersson, före detta ordförande för Näsvikens IK.

Lars G Andersson berättar att han med flera åkte ner till Italien för att träffa mannen som var general manager för Parma AC. Nyfikenheten var stor från media på plats som undrade vilka de var och vad de här herrarna från Näsviken gjorde där.

– Det blev så många frågor så Erik Hiller som var med kallade till presskonferens, säger Lars G Andersson.

Från och med mötet med ledaren för laget Parma, fram till det var dags hade Näsvikens IK nu jobbat och planerat i ett års tid. Det var mycket att tänka på. Förköp av biljetter, parkeringar, säkerheten, bygga läktare, ja, listan kunde göras lång.

– Det uppstod saker att lösa hela tiden. Som att fixa handikapplatser till exempel, säger Lars G Andersson.

Även om det mesta var roligt så var det också otroligt mycket jobb med evenemanget.

– Det var stressigt och mycket jobb då, men det mesta var kul. Och med facit i hand var det ju värt allt slit förstås, säger Åke Nilsson, före detta ordförande i fotbollssektionen i Näsvikens IK.

Åke Nilsson och Lars G Andersson minns tillbaka till mötet med Parma FC i Italien då de fick med sig gåvor hem i form av bland annat en FC Parma tröja.

Efter ett gediget arbete av ideella krafter i Näsviken, var så dagen inne för den stora matchen. Förköp hade sålts i hela Hälsingland och till den lilla idrottsplatsen Tunet blev det trafikstockning då den stora publiktillströmingen kom.

Fotografen Mårten Englin skickades upp i helikopter för att föreviga den historiska händelsen, då cirka 8500 personer gästade den lilla idrottsplatsen Tunet i Näsviken, med en befolkning på cirka 1000 personer.

Till orten Näsviken med tusen invånare kom nu inte mindre än 8000 besökare för att se den spektakulära matchen. Köerna ringlade så långa att starten på matchen måste flyttas fram.

I tidningens arkiv återfinns fotografen Stefan Westerlunds fotografi av Tomas Brolin när han spelade en halvlek i vardera laget på Tunet i Näsviken.

Hedersordförande Erik Jonsson fick hälsa publiken välkommen och det var enligt honom den största stunden under hans långa idrottsliv.

På plats i publiken fanns dåvarande förbundskaptenen Tommy Svensson och sportreportern Tommy Engstrand i speakerbåset.

Sportreportern Tommy Engstrand fanns på plats i speakerbåset och Sportspegeln gjorde ett långt reportage till tv.

För att göra det hela extra festligt och spektakulärt vid matchstart, placerades bollen med exakt precision på mittpunkten av tandemhoppare med fallskärm.

Spektakulärt a lá OS-invigning var det då tandemhoppare i fallskärm placerade bollen på planen vid matchstart.

Parma AC vann med 2-0 och Tomas Brolin spelade en halvlek i vardera laget. Sportspegeln gjorde ett långt reportage i tv.

Näsvikens IK såg till att Parma AC hade en så bra vistelse som möjligt vad gällde boende och träningsmöjligheter.

– De ville ju träna två pass om dagen. Bland annat var de på Björkberg och drog bildäck, säger Lars G Andersson.

Men även utflykter stod på schemat för de långväga gästerna.

– Bland annat åkte vi forsränning på Ljusnan uppe vid Lassekrog. Något som jag tror var mycket uppskattat, säger Lars G Andersson.

Tomas Brolins numera berömda målgest uppmärksammades extra i tidningen.

Minnena från den osannolika händelsen i Näsviken är förstås många, men Åke Nilsson tänker på framför allt en sak.

– Jag tänker på hur folk i Näsviken ställde upp. Det var fantastiskt. Det var alltid något som behövde fixas och det var aldrig några problem, säger Åke Nilsson.

Det var rentav feststämning i byn inför matchen.

– Folk flaggade och såg verkligen fram emot matchen, säger Åke Nilsson.

Hysterin kring Tomas Brolin var enorm under början av 90-talet.

– Det är väl nästan att jämföra med hur det är för Zlatan idag, säger Åke Nilsson.

Läs även: Näsviken hade målfest

Läs även: Äntligen seger för Näsviken

Läs även: Klar seger för Arbrå mot Näsviken på Tunet

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons