Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande föräldrar och barn får bo på Mo skola i Hudiksvall

/
  • 50 personer kom till evakueringsboendet i Mo skola på onsdagskvällen. Bilden är från ett annat sammanhang.

På onsdagskvällen kom 50 personer till det nya evakueringsboendet på Mo skola.

Annons

Asylsökande föräldrar och barn har kommit till Mo skola. De flesta av familjerna, som kommer från Syrien och Afghanistan, har flera barn. Omkring 50 personer får nu tak över huvudet, mat, en sovplats och möjlighet att tvätta både sig själv och sina kläder.

Läs mer: Asylsökande kom till Idenor för friheten

– Det är det mest grundläggande, inte så mycket mer. Tanken är att de ska stanna så kort tid som möjligt eftersom det är ett evakueringsboende, säger Gustaf Strandberg, samordnare för evakueringsplatserna i Hudiksvalls kommun.

Just nu räcker Migrationsverkets boenden inte till, men så snart verket har hittat ett mer långsiktigt boende får alla som bor på evakueringsplatserna komma vidare.

Läs också: Så kan du göra för att hjälpa till

Kommunerna får ta ansvaret tillfälligt genom att ställa i ordning gymnastiksalar, skolor och andra lokaler. Kommunen ska också se till att det finns personal på plats dygnet runt, att det städas och att säkerhet och brandskydd fungerar.

– Vi får också jättemycket stöd av folk från Hudiksvall med omnejd. Många skänker saker, säger Gustaf Strandberg.

Läs mer: Så jobbar frivilliga i Strömsbruk

Det är Migrationsverket som har bestämt att Mo skola ska användas som evakueringsboende, efter att kommunen har meddelat att det står till förfogande.

Mer läsning

Annons