Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets sommarplågor är här

/

Med sommaren kommer skadeinsekterna. Björn Rygg på Anticimex tipsar om hur man själv kan förhindra angrepp av sommarens största plågor, hästmyror och getingar.

Annons

Björn Rygg, skadedjurstekniker på Anticimex, har kallats ut till en sommarstuga som angripits av hästmyror. Innanför dörren ligger fullt av döda myror, men boet finns utanför huset berättar Björn Rygg.

– Man får leta runt huset och hitta stubben där boet finns. I huvudboet bor drottningen, hon kan leva i upp till femton år, säger han.

I den första stubben Björn Rygg undersöker finns bara stackmyror. De bits, men är till skillnad från hästmyrorna sällan intresserade av bostadshus och därmed oftast harmlösa.

– Stackmyror håller sig borta från hus. Bara i undantagsfall tar de sig in och då beror det oftast på att huset är obebott, säger han.

För hästmyran är däremot till exempel en sommarstuga högst intressant. Björn Rygg berättar att myrorna går in i huset för att leta föda.

– Myrorna kan finnas i isoleringen, varmvattenberedaren eller andra varma platser.

När Björn Rygg till slut hittar huvudboet i en stubbe på tomten strör han ut ett bekämpningsmedel i pulverform. Efter det sprutar han också bekämpningsmedel runt husgrunden för att förhindra att myrorna söker sig upp mot huset igen.

– Det här är huvudboet, för här finns det ägg och kokonger. Om man dödar de myror som finns här så är det slut med allihop, säger Björn Rygg.

Det finns saker man kan göra själv för att förhindra att hästmyror tar sig in i huset, eller för att förebygga att de kommer tillbaka. Björn Rygg tipsar om att kolla alla stubbar på tomten samt att plocka bort allt av trä som ligger framme. Timmer och plankor kan bli bon för hästmyran såväl som levande träd. Vedstaplar och vedhögar nära huset ska alltså undvikas.

Men hästmyrorna är skygga, därför är det bäst att ge sig på dem under sen kväll eller tidig natt berättar Björn Rygg. Myrorna skyr solljus och håller sig därför i skuggan.

Trots att hästmyror kan vara ett bekymmer och ibland svåra att bli av med så är det en annan insekt som kommer dominera i sommar.

– I år blir det getingar, vi har sett många drottningar, säger Björn Rygg.

Även för getingarna är Björn Ryggs bästa tips att slå ihjäl drottningen. Getingboet ska plockas på kvällen när alla är där, och helst innan det blir för stort att hantera.

Mer läsning

Annons