Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arboristen som lämnade Holland för Bjuråker: "Varje träd är en utmaning, jag älskar det"

Victor van Deuren flyttade med sin familj från Holland till Bjuråker för tre år sedan. Nu arbetar han som arborist i Hälsingland, ett yrke som han fastnade för redan som tonåring.

Annons

Familjen var less på att bo i Holland och funderade på att flytta till Australien eller Kanada.

– Men det var ekonomiskt omöjligt. Sen säger man ju att Sverige är det andra Kanada så vi åkte hit på semester, berättar Victor van Deuren.

I Sverige fann familjen det de sökte. Det var lugnt, inte så tätbefolkat och föräldrarna såg möjlighet till en bra uppväxt för barnen. 2013 köpte de ett hus i Norrberg i Bjuråker.

– Jag tänkte redan då att jag skulle ha en egen firma. Men jag tyckte det var viktigt att behärska språket först för att kunna möta kunder, berättar Victor van Deuren.

Han arbetade med skogsröjning i både Dalarna och Västernorrland och lärde sig det nya språket allt eftersom. I vintras startade han eget företag som arborist. Som arborist arbetar man med att beskära och avverka träd.

– Det är inte många som förstår vad vi gör, att man inte behöver en skylift utan faktiskt kan klättra upp och ta ner trädet bit för bit, berättar Victor van Deuren.

Läs också: Han är Sveriges bästa trädklättrare.

Det går inte att vara höjdrädd om man ska arbeta som arborist. På det här uppdraget har Victor van Deuren hjälp av Vidar Nilsson på marken.

Han bestämde sig redan som tonåring att han ville arbeta som arborist. Som 12-åring sommarjobbade han på en plantskola. När han cyklade till arbetsplatsen åkte han förbi en firma som arbetade med att ta ner träd. Han bestämde sig för att när han fyllde 16 år, så skulle han börja arbeta där.

– Jag åkte dit och fick prova. Mitt första uppdrag var att klättra upp i ett träd och ta bort döda grenar. De sa att man snabbt ser om någon är höjdrädd. Jag fick anställning direkt, berättar Victor van Deuren.

Läs också: Så kapades jättetallen i Norrbo.

Med hjälp av kraftiga spikskor kan Victor van Deuren klättra upp i trädet, alltid med en säkerhetssele.

Den här dagens uppdrag är tre stora björkar som står tätt intill ett hus och uthus. Björkarna har delat sig och har många stora grenar. Victor van Deuren klättrar uppför stammen och tar sedan ner gren för gren. En del av de mindre grenarna släpper han direkt mot marken men de flesta sätts fast i en lina och hissas ner till marken med hjälp av Vidar Nilsson som ofta hjälper Victor van Deuren vid trädkapningar. Det bildas snabbt en stor rishög på gräsmattan.

Husägaren Maria Vexell står intill och ser på när björken kapas.

– Vi har länge tänkt att de här björkarna borde tas ner. Vi hade en fjärde björk här tidigare, men den gick av på mitten i en storm, berättar hon.

Redan som tonåring bestämde sig Vicor van Deuren att han skulle arbeta som arborist.

Victor van Deuren säger att han älskar sitt yrke och att varje träd är unikt.

– Virket är annorlunda i varje träd, en del spricker lätt och andra spricker inte alls, säger han.

Han ser en del skillnader på att arbeta som arborist i Holland jämfört med i Sverige.

– Träden är inte så stora här, de är lite smalare. Det är ofta tall eller björk och de är raka och fina. Det är lättare att klättra upp och ta ner grenarna då, förklarar Victor van Deuren.

Läs också: Vårputs av träden vid Lillfjärden.

Hittills har han klarat sig från allvarligare skador i samband med trädkapningar. Det händer att han halkar och får sårskadpr, men han har aldrig ramlat ner från ett träd. Säkerheten är viktigast säger Victor van Deuren som använder sig av en säkerhetssele när han klättrar i träd.

– Jag har jobbat i femton år med det här. Och det sitter här nu, säger han och slår med handflatorna på sina lår.

Victor van Deuren har arbetat som arborist i femton år.

Mer läsning