Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda testade vara brandman i USA

/

I måndags kom Amanda Adlerz, 17 år från Hudiksvall, hem från Owatonna, Minnesota, USA. I två veckor har hon och en kompis praktiserat på en amerikansk brandstation.
– Det var så himla roligt och lärorikt, säger Amanda Adlerz.

Annons

Amanda Adlerz ska till hösten börja tredje året på Torpshammars räddningsgymnasium med internationell inriktning. Under andra året får alla elever börja fundera på vad de vill göra som projektarbete. Amanda Adlerz var helt säker på att hon ville vara på en brandstation, och likaså klasskompisen Julia Hagstedt, 17, från Norrköping.

– Eftersom jag har som mål i livet att jobba inom räddningstjänsten kändes det självklart, säger Amanda Adlerz.

Tjejerna pratade ihop sig och bestämde sig för att jämföra den svenska och den amerikanska räddningstjänsten. De valde sedan att praktisera i Owatonna där Julia Hagstedts faster bor och jämförde den stationen med Östermalms brandstation i Stockholm.

Tjejerna som hade hoppats på att få följa med på utryckningar hade ganska otur och lyckades pricka in lugna veckor i både Stockholm och Owatonna. Så för att tjejerna skulle få se hur det gick till i verkligheten iscensatte brandmännen in Owatonna en olycka utanför ett sjukhus.

– Brandbil, polis och ambulans var på plats. De hade riktiga personer i bilen och allt kändes verkligt. Vi fick klippa upp taket på en bil, säger Amanda Adlerz.

Mer läsning

Annons