Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla soptunnor ska id-märkas

En elektronisk id-bricka ska fästas på sopkärlen för att kunna koppla dem till en viss fastighet.

Annons

Hudiksvalls kommun ska investera i ett elektroniskt system för att få bättre kontroll på sophanteringen. Samtliga sopkärl kommer att förses med en elektronisk id-bricka som läses av när en sopbil passerar.

Syftet med projektet är att kunna koppla samman varje sopkärl till en viss fastighet och på så vis kartlägga kommunens sophämtningssystem i detalj. Om allt går enligt planerna kommer det elektroniska märkningssystemet fungera som en kvalitetssäkring vid sophämtning, enligt Pär Norberg, avfallschef i Hudiksvalls kommun.

Om en sopbil missar att tömma en soptunna ger systemet en signal om detta. Därefter måste föraren återvända och tömma kärlet, eller rapportera varför tömningen inte kunde genomföras.

- Då rapporterar föraren att det till exempel var oplogat eller att kärlet inte stod framme. På så vis upptäcker vi lättare vad som missats och får direkt reda på anledningen, säger Pär Norberg.

Arbetet förväntas dra igång någon gång under senhösten. Kunderna kommer då att få en streckkod som ska fästas på sopkärlet med en klisterlapp. Därefter kan kommunen läsa av koden och installera en id-bricka på kärlet. Inspiration till projektet har hämtats från andra kommuner som genomfört liknande satsningar med framgång.

- Det här är vanligt och i de fall vi känner till har alla varit nöjda, säger Pär Norberg

Finns det någon risk att id-märkningen blir integritetskränkande?

- Jag har svårt att se att det skulle vara det. Märkningen är kopplad till en fastighet, inte till en person. Man kommer inte heller kunna koppla kärlens innehåll till fastigheten. Då skulle det bli kränkande, säger han.

Mer läsning

Annons