Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut smörbrist i butikerna

/
  • På hyllan inne på Ica Maxi, där smörpaket brukar stå uppradade, ligger nu istället en lapp som förklarar att leverantören har slut på varan.

Det blir allt vanligare att hyllorna med smör gapar tomma i matbutikernas mejeriavdelningar. När fler väljer fetare mejeriprodukter är smörbristen ett faktum.

Annons

– Vi fick in en sändning nu, men innan det har vi varit utan en längre tid, säger Stellan Lund, butikschef på Coop Extra i Hudiksvall.

Också på Ica Maxi är smörbristen påtaglig.

– Det är lite till och från med när vi får smör. I dag är det en hel del som vi inte har fått in, säger Lars-Erik Svensson, butikschef livs.

Leverantörerna har helt enkelt inte har något smör att sälja till butikerna. Anledningen är bland annat att svenskarna köper allt fler feta mejerivaror. Det kan vara en följd av vissa populära dieter som förespråkar ett lågt intag av kolhydrater, men som däremot rekommenderar mycket fett i kosten.

Och samtidigt som efterfrågan på smör och feta produkter stiger, sjunker mjölkproduktionen.

– Fettet som finns i den mjölk som produceras räcker inte till för att tillverka alla mejerivaror. Och den inhemska mjölkproduktionen minskar dessutom för varje år, säger Lennart Holm, på branschorganisationen Svensk mjölk.

Mer läsning

Annons