Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare vill åtala barnmorskor

/

Gävleborgs vice kammaråklagare är beredd att åtala barnmorskor som skriver ut preventivmedel.

Annons

Ungdomsmottagningen i Hudiksvall ställer sig tveksam till åklagarens tolkning av lagen.

- Han väcker ju mycket oro på det här sättet för de som utför sina arbetsuppgifter, det är ju synd, säger Jennie Blomstrand chef för barn och ungdomsenheten Hudiksvalls kommun.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle har tidigare meddelat på ett möte med personal vid länets ungdomsmottagningar att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt. Frågan har fått en ny vinkel, sedan sexualbrottlagen kom 2005. Enligt lagen är sex med en person under 15 år alltid ett övergrepp, även vid samtycke till sex.

Till Dagens Medicin säger Mikael Hammarstrand:

- Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen

Jennie Blomstrand tycker att han skapar oro bland länets barnmorskor.

- Jag tror den som stiftade lagen, inte syftade på detta. Han verkar vara ensam om sin bedömning. Det kanske behöver tydliggöras i lagen, säger hon.

På ungdomsmottagningen i Hudiksvall måste en vårdnadshavare godkänna utskrivningen av p-piller, men barnmorskor gör bedömningar från fall till fall och med hänsyn till rådande lagrum i brottsbalken, socialtjänstlagen och föräldrabalken. Omständigheter som också vägs in är flickans ålder och mognad förklarar Jennie Blomstrand. Hon berättar också att p-piller ibland skrivs ut av andra skäl, som exempelvis medicinska.

- Men vi fortsätter som vi gjort tidigare och det är inget slentrianmässigt med att skriva ut p-piller. Det är noga övervägt, men sker det tar vi ställning till de olika lagarna, säger hon.

Hon tycker att debatten blir snedvriden och att ungdomar tidigare inte fick ha sex och vara under femton år.

- Det är ju konstigt om lagstiftare ska sätta dit alla som har sex, vad får vi då för konsekvenser, jag tror inte lagstiftaren hade detta i åtanke, säger Jennie Blomstrand.

Det anser också justitieminister Beatrice Ask (M) som kallar åklagarens tolkning för orimlig. Nils Rekke, överåklagare hos riksåklagaren är också kritisk till kollegan i Gävleborg.

Mer läsning

Annons