Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 kilo dynamit var luft

/

Arméns livgarde, polisens bombgrupp och lokalpolis har varit inkopplade. Nu har dynamitlådan i Bjuråker öppnats. Den var tom.

Annons

Lådan hittades under onsdagen när en bagarstuga i Bjuråker skulle renoveras. Enligt text på lådan skulle den innehålla 50 kilo dynamit. Polispatrullen som kom till fyndplatsen spärrade genast av området och sen dess har ärendet bollats runt.

När arméns livgarde konstaterade att sprängämnet inte kom från försvaret tog polisens bombgrupp i Stockholm vid. Efter att ha tittat på bilderna gjorde de bedömningen att lokal polis kunde åka ut till platsen och öppna lådan för att fotografera innehållet.

Polisens bombgrupp ansåg att dynamiten inte utgjorde någon fara medan den låg kvar, men att hantering kunde vara riskabel eftersom man inte visste vilket skick sprängämnet var i. Efter att ha fotograferat innehållet skulle därför bombexperter konsulteras innan man gjorde något mer.

Vid fyratiden på torsdagen öppnade så en lokalpatrull från Hudiksvall lådan, som visade sig vara tom.

- Nu lämnar vi det här och släpper genast på avspärrningarna, säger Christian Lundback, vakthavande befäl i Gävleborg.

Att man hela tiden utgick ifrån att det låg dynamit i lådan beror på att den såg obruten ut.

- Den har troligtvis legat där i 60 år. Det gör att träet har förändrats mycket. Det är möjligt att den öppnades men sen spikades igen, säger Christian Lundback.

Mer läsning

Annons