Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48 ungdomar i narkotikahärva

/
  • Josef Wiklund och Sam-Olof Palm har arbetat med polisens insats för att hitta ungdomar som använder narkotika.

– Ungdomarna tror att det är farligare att dricka alkohol än att röka hasch, berättar ungdomsutredaren Sam-Olof Palm som varit med i polisens insats mot narkotikaanvändare i Hudiksvalls kommun.

Annons

I november gjorde polisen i Hudiksvall ett tillslag som väckte deras misstankar. Genom att gå igenom olika teknisk utrustning kunde de rikta misstankar mot flera ungdomar som misstänktes använda narkotika.

– Vi har verkligen jobbat från grunden med det här och det spred sig som ringar på vattnet med flera namn, säger Sam-Olof Palm.

Den 16 januari hämtades den första ungdomen in till förhör av polisen. Fram till och med den 14 april har 48 personer mellan 16 och 31 år förhörts av polisen misstänkta för narkotikabrott. Omkring 90 procent av ärendena kommer att skickas till åklagare för att åtal ska väckas. De allra flesta är misstänkta för ringa narkotikabrott, innehav av narkotika, tillverkning eller överlåtelse.

– De har nästan alla visat tecken på att vara narkotikapåverkade vid förhören så de har fått lämna urin- eller blodprov, säger Sam-Olof Palm.

– Många av ungdomarna har en väldigt liberal inställning till droger och tycker att det inte är farligt, säger Kristna Sund som är socialsekreterare på socialtjänstens ungdomsenhet i Hudiksvall.

Polisens riktade insats de senaste månaderna har fokuserat på att hitta användarna av narkotika. Än återstår ett stort utredningsarbete och polisen kommer fortsätta att ta in ungdomar som misstänks använda narkotika på förhör.

– Vi har fokuserat på att hitta användarna och att få in de i vård. Vi kommer fortsätta arbeta med underrättelse och tips för att komma vidare med vilka det är som säljer, säger Josef Wiklund, chef på brottsförebyggande enheten för polisområde norra Gävleborg.

– Kan vi bara rädda en av ungdomarna så är det värt det. Det händer att någon ringer mig efter någon vecka och då försöker jag peppa de, säger Sam-Olof Palm.

Mer läsning

Annons