Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-tal lastbilar fastnade på E4

/
  • Flera lastbilar sitter fast på E4 mellan Hudiksvall och Harmånger.
  • Katarina Berglund bor i Mellanfjärden och åkte ner till båthamnen för att se med egna ögon.  Familjens hus ligger skyddat ovanför vägen.
  • Sommarstugorna, ombyggda sjöbodar,  längs Edsmyråns utlopp var hårt utsatta av vattenflödet.
  • Några av sjöbodarna på gistvallen  öster hamnen är inredda för boende. Krisläge på fredagseftermiddagen.

(Uppdaterad kl. 17:03) Förmiddagens problem på E4 i Hammarbacken mellan Hudiksvall och Harmånger är lösta, och trafiken flyter på utan hinder.

Annons

Vintervädret drog in över Hudiksvall och Nordanstig under natten, med blötsnö och blåst.
Under mer än en timme stod ett 40-tal lastbilar i kö sedan en långtradare hade fått stopp i Hammarbacken norr om Hudiksvall.

Polis var på plats för att dirigera övrig trafik förbi stoppet, men framkomligheten i sydlig riktning var länge mycket begränsad under förmiddagen.

I Delsbo och Forsa var 155 av Fortums abonnenter utan ström,  i morse. En del har fått strömmen tillbaka, men det är fortfarande ett antal abonnenter som har strömlöst hemma. I övrigt har vintervädret orsakat några få avåkningar, och mindre förseningar på busslinjen som går över Forsa och Näsviken.

Peter Norén, Hudikbärgarn, fick några uppdrag redan på morgonen: en singelolycka i Nianfors, och några lindriga dikeskörningar. Trafikverket berättar på sin hemsida om lokal is- och snöhalka mellan Gävle och Gnarp. Hos X-trafik fanns inga störningar i tågtrafiken inrapporterade, men alltså en kortare försening på en busstur.

I samband med det kraftiga lågtrycket steg också vattenståndet dramatiskt. Mätstationen i Iggesund visade på torsdag kväll ett vattenstånd på 45 centimeter över det normala, och på fredag eftermiddag hade det stigit till drygt en meter över normalvattenstånd.

Mellanfjärden dränktes under det nederbördsintensiva fredagsdygnet.
Vattenståndet i havsviken var extremt högt.

Runt sjöbodarna steg vattnet oroväckande och först på fredagskvällen märktes en vändning.

– Det kommer att toppa under senare delen av fredagen, och därefter sjunka undan ganska snabbt. Men det är prognosdata, och det finns förstås en del osäkerheter, säger Johan Kronsell, oceanograf vid SMHI.
SMHI:s vädervarning kvarstår även för lördagen, då Hälsingland kan räkna med blåst och snö.

Mer läsning

Annons