Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-tal lärare riskerar uppsägning

Ett 40-tal tjänster ska bantas bort inom lärande- och kulturförvaltningen. Vilka som mister sina jobb är fortfarande oklart, men hela förvaltningen kan komma att beröras.

Annons

Det handlar inte bara om lärare inom förskola, grundskola, gymnasiet och CUL. Även administrativt stöd ska ses över.

Från fackligt håll bemöttes beskedet med skarp kritik.

Elisabeth Swedman, Lärarförbundets ordförande i Hudiksvall, anser att det är dags för kommunen att se över vad det är man satsar på, respektive inte satsar på.

– Det här rimmar fruktansvärt dåligt med det så kallade Glada Hudik-språnget, visionen om att Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva i, när man inte prioriterar skolan. Nu är det kris, säger hon.

Gunilla Englund vid Lärarnas riksförbund frågar sig hur det här kan genomföras utan att skolans kvalitet påverkas.

– Det här är inget man gör smärtfritt, säger hon

Varselbeskedet inom lärande och kultur är inte det sista under den kommande tiden, tror Elisabeth Swedman. Men enligt Ingela Rauhala, chef för lärande- och kulturförvaltningen pågår ett arbete som rör hur de kan förhindra ytterligare neddragningar bland personalen.

– Vi försöker komma vidare med lokalutredningar och se hur vi kan effektivisera och få ned kostnader. Förslag kommer att läggas fram till nämnden allt eftersom de blir färdiga. Jag vill inte gå längre ned än så här just nu, säger hon.

Mer läsning

Annons