Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 ansikten på fem år

/
  • 98-åriga Carin Julin är kritisk mot att Hudiksvalls kommun byter ut flera i den hemtjänstpersonal som hon har haft under flera år.

98-åriga Carin Julin i Hudiksvall bor hemma och har haft över 100 olika hemtjänstpersonal, under de senaste fem åren.

Nu ska kommunen förändra områdesindelningen, så att brukarna inte behöver träffa så många olika hemtjänstpersonal.

Men Carin är ändå kritisk.

– Jag mister flera i personalen som vet vad jag har för krämpor och behov. De har blivit mina vänner, säger hon.

Annons

Carin Julin har varit i behov av hemtjänst sedan 2007. De senaste åren har Carins syn försämrats avsevärt och det har blivit allt viktigare att hon får hjälp av samma personal, som kan hennes omvårdnad och känner till de speciella behov som hon har i hemmet. Sedan 2007 har över 100 olika hemtjänstpersonal besökt henne.

– Det har varit jobbigt med så många olika personal eftersom de nya måste läras upp hela tiden, vad jag har för olika behov, säger Carin Julin till HT när vi träffar henne och sonen Thomas i hemmet strax efter mötet med hemtjänstens enhetschef, Eva Skoglund.

Sedan några år tillbaka har Carin Julin haft ungefär samma stab av hemtjänstpersonal som skött om henne. Allt har fungerat perfekt, menar Carin.

– De har varit så länge hos mig att vi har blivit goda vänner. Jag känner mig trygg med dem och de vet exakt vad jag har för behov och krämpor. De vet att jag har ont och att jag ramlar ofta eftersom jag knappt ser någonting längre, säger Carin Julin.

Carin Julin kommer att få tillbaka sin gamla hemtjänstgrupp och behåller tre av sin nuvarande hemtjänstpersonal, enligt Eva Skoglund.

– Om hon har haft 100 olika personal så är det inte bra. Jag kan varken bekräfta eller förneka den siffran. Vi förändrar områdena så att det blir mindre personalgrupper som har hand om färre brukare. På så sätt får brukarna mer kontinuitet med kända ansikten och där vår hemtjänstpersonal kan brukarnas behov. Det är olyckligt att Carin känner oro inför förändringen. Jag är övertygad om att områdesförändringen kommer att höja kvaliteten och tryggheten för alla brukare i hemtjänsten, säger Eva Skoglund. 

Mer läsning

Annons