Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

0650 på väg bort

/
  • Maria Ström, 34, Delsbo:– Jag vet inte. Jag hade ingen aning om detta. Man lär sig nog det nya också, det blir en vanesak.
  • Kjell Westberg, 58, Hudiksvall:– Ingenting. Det spelar ingen roll. Med dagens mobiltelefoner suddas skillnaden ut mer och mer.
  • David Persson, 79, Hudiksvall:– Jag ringer så sällan. Huvudsaken är att man inte blir utan telefon, sedan spelar det ingen roll för min del.
  • Eva von Hofsten, 36, Ljusdal:– Rent personligt gör det ingenting. Men kanske lite identitet försvinner för vissa.
  • Mattis Rönnestrand, 22, Forsa:– Jag ringer bara mobilnummer, så det blir inte så stor skillnad för mig.
  • Sandra Sandberg, 35, Hudiksvall:– Man gillar ändå att veta. När man ringer så ser man riktnumret, om det till exempel är Örebro. Men det går väl ändå, utvecklingen går vidare.

Riktnumren ska försvinna. De har blivit omoderna och ska på sikt ersättas av nummer utan geografiskt samband.

Annons

Riktlinjerna är uppdragna av Post- och telestyrelsen, PTS. PTS räknar med ett principbeslut nästa år. Omställningen beräknas ta fem år och med dagens penningvärde kosta runt 11 miljarder kronor.

Det handlar om att framtidens telefoni saknar anknytning till lokala växelstationer. I dag finns det 13 miljoner mobilabonnemang i landet och 4,6 miljoner privata fasta abonnemang. Tanken är att det ska bli mer flexibelt för den som ringer.

PTS har länge arbetat med frågan utifrån sex förslag. De har nu begränsats till två alternativ där båda innebär att riktnummerområdena försvinner.

I det ena ska man kunna urskilja mobiltelefonnummer och i det andra inte. Utgångspunkten är att man ska ta bort skillnaden mellan mobila och fasta nummer.

Förändringen kommer att ta tid. De nuvarande numren ska finnas kvar, men nya abonnemang kommer att sakna geografisk anknytning.

Mer läsning

Annons