Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall står inför utmaning

En granskning av Hudiksvalls kommun visar att kommunen i dag har en bra ekonomi. Men kommunen måste bli bättre på att anpassa sig till befolkningsminskningen och 95 miljoner kronor måste sparas inom de närmsta fem åren.

Den nya politiska majoriteten ville få en bild av hur kommunen står sig ekonomiskt. Därför kom organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på besök i slutet av augusti.

- Deras slutsats är att vi har ett väldigt bra utgångsläge inför framtiden. En rik kommun, men som kanske satsar för mycket i förhållande till vad vi har råd med, säger Hudiksvalls kommuns ekonomichef Anders Svedman.

I dagsläget ser det allstå mycket bra ut. Kostnaderna för äldreomsorgen är lägre än i jämförbara kommuner.

- Där har vi gjort ett väldigt bra arbete, säger Anders Svedman.

I de övriga verksamhetsområdena ser det generellt sett sämre ut i jämförelsen.

- De tycker att vi har varit dåliga på att anpassa oss till demografiska förändringar, säger Anders Svedman och berättar att det särskilt inom skolan är stora problem att hinna med att anpassa till elevantalet som dyker.