Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall redo för cupfest

Snart smäller det i Svenska cupens gruppspel när Hudiksvalls FF tar emot Gif Sundsvall på lördag.
– Det är naturligtvis väldigt stort för klubben, säger klubbens ordförande Olle Skoglund.

Att arrangera gruppspelsmatcher i Svenska cupen är inte så bara. De praktiska momenten som ska lösas är många och Hudiksvalls FF har haft fullt upp med förberedelser inför första matchen i helgen. På lördag ställs HuFF mot Gif Sundsvall hemma på Sparbanken Arena.

– Vi har haft veckomöten löpande och fått bra hjälp från matchdelegaten Hans Larsson och Kenneth Karlsson på Hälsinglands fotbollförbund. Det känns som att vi har grepp om det även om det har varit en del grejer. Det är inte som att arrangera en match i division 2 precis, säger Olle Skoglund.

För att kunna ta emot publiken har klubben uppfört en provisorisk läktare längs hela långsidan på Sparbanken Arena. Det blir den enda läktaren, men man räknar med att kunna ta mot upp mot 2 000 åskådare.

– Än så länge har vi inte någon maxsiffra, det blir det bara om räddningstjänsten säger till på torsdag när de besiktar arenan. Men 2 000 ska nog inte vara några problem.

Det är inte bara byggnationer och rent praktiska saker som ska ordnas. Även en del byråkrati ska klaras av innan det är dags för match.

– Till exempel måste vi skriva ner ett 20-tal namn som ansvariga för olika områden. Allt från biljettförsäljning till publikansvarig.

Mellan 50-75 ideella funktionärer kommer arbeta per match, då med just främst försäljning och som publikvärdar.

Huruvida cuphelgerna kommer bli en ekonomisk vinst- eller förlustaffär för klubben går inte att säga på förhand. Men helt klart räknar man med att stormatcherna ska ge lite klirr i kassan.

– Såklart hoppas vi på ett överskott. Vi är en förening som startade 2011 med en halv miljon i skulder. Det här är vår stora chans att dra in pengar och betala av skulden. På så sätt skulle vi kunna satsa ännu mer pengar på utbildning, både av A-lag, yngre spelare i samarbetsklubbarna och ledare.

Klubben har dock inte behövt ordna allting själv. Tack vare mycket hjälp från näringslivet, men också 150 000 kronor från kommunen, har man kunnat bygga den provisoriska läktare som krävs för att ens kunna arrangera matchen.

HuFF har också beslutat att ordna en udda grej för publiken. Från ishotellet i Jukkasjärvi har klubben beställt isblock som ska placeras ut framför läktaren, där folk kan slå sig ner och se matcherna från det kalla och hårda underlaget.

– Det blir 30-40 isblock som placeras ut i en lång rad. Förhoppningsvis kan vi ha kvar isblocken och använda på något sätt i samband med skid-SM i Hudiksvall i slutet av mars.

Att HuFF fick en riktig drömlottning i Svenska cupens gruppspel är det nog få som kan argumentera emot.

– Det är naturligtvis stort för klubben att få arrangera de här matcherna. Visst har allsvenska lag varit här och spelat förut, men jag vet inte om vi haft något lag som IFK Göteborg här och mött dem i tävlingsmatch. Att få den lottningen plus "Giffarna" kan ett division 2-lag bara drömma om, säger Olle Skoglund som till och med ser ut att ha vårvädret på sin sida inför helgen.

– Bättre än så här kan man inte tänka sig, säger han.