Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall på världskartan

Gunillaprojektet har startat. Hudiksvalls kommun och Ericsson ska göra Hudiksvall till ett fiberoptiskt centrum, som ska ge eko över hela världen.

Projektet startade 30 januari 2008. Då har Gunilla namnsdag och projektet döptes till Gunillaprojektet.

Investeringen i stadsnätet är 71 miljoner kronor under sju år, Ericsson investerar 16 miljoner kronor i nätet och fiberoptiska utbildningar köps för 19 miljoner kronor.

– Hudiksvall får en referensanläggning för fiberoptik för hela världen, säger kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S). Ericsson valde mellan Singapore och Hudiksvall och det blev Hudiksvall. Företag från hela världen kommer att besöka Hudiksvall och det kommer att skapa mycket utveckling i kommunen. Vi investerar i fiberoptik i kommunen även under dåliga tider. Vi fortsätter med investeringarna. Gunillaprojektet får en stor hävstångseffekt. Fibersatsningen är vårt huvudutvecklingsspår för kommunens framtid.

"Det här är första gången som Ericsson har tagit på sig både expansion och verksamhet i ett stadsnätverk. Hudiksvalls fiberoptiska system har gjort staden till ett centrum för global forskning och vetenskapiga studier", skriver Ericsson i sitt pressmeddelande.

– Ericsson tar ytterligare ett steg genom att leverera nästa generations stadsnät för konkurrenskraftig it-struktur för öppna nätverk, säger Mikael Bäckström, vd för Ericsson i Norden och Balticum.

Projekttiden är på sju år och förutom Ericsson och Hudiksvalls kommun så deltar även Zitius AB, Fiberstaden AB och Hudiksvallsbostäder AB.

I mars i år uppstod det diskussion om kommunens medverkan i Gunillaprojektet. Det finns nämligen en risk att kommunen får en kostnad på två miljoner kronor per år i fem år om inte satsningen går enligt planerna. Om det går som planerat ger projektet en vinst på 5,5 miljoner kronor.

Projektet siktar på att ha 10000 privatkunder och 1000 företag anslutna inom ett år. Anslutningsavgiften blir 10000 kronor.