Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall ökade med åtta personer

Fler dör än föds. Och fler packar flyttkartongerna och lämnar de bägge kommunerna.

Hudiksvall biter sig fast med en svag folkökning på åtta personer. I Nordanstig fortsätter fallet neråt; minus 42 invånare i fjol.

– Det är inte bra att vi tappar, säger Monica Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig.

För Hudiksvalls kommun har kurvan pekat stadigt nedåt sedan 1995. Året innan noterades toppsiffran 38 828 invånare. Sedan dess har befolkningen minskat så gott som varje år.

– Jämfört med grannkommunerna har vi hållit ställningarna ganska bra, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

Inte sedan 2007 har Nordanstig kunnat visa siffror på en folkökning. Då ökade kommunen med marginella tre invånare. För att hitta nästa ökning måste statistiken spolas tillbaka ända till 1991, då kommunen ökade med 12 personer.

I båda kommunerna dog fler personer i fjol än vad som föddes.

Fler flyttade också från än till kommunerna. Men däremot var det fler som invandrade till båda kommunerna, än vad som utvandrade.

För Hudiksvalls del innebar detta en positiv inflyttningssiffra på 67 personer. I Nordanstig blev det ändå ett minusresultat på 19 invånare i flyttsiffrorna.