Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall och Bollnäs vill ha Trönödiagonalen

Gävleborgs län har fått 873 miljoner kronor av staten till förbättring av vägnätet för 2010-2021. En prioriteringslista finns. Där borde Trönödiagonalen finnas med, tycker bland annat planeringschef Bengt Gill i Hudiksvall.

Annons

Enligt Söderhamns trafikplanerare Johnny Olofsson kommer hans kollegor i Bollnäs och Hudiksvall att arbeta hårt för att baxa in Trönödiagonalen i länsplanen.

Planeringschef Bengt Gill i Hudiksvall är helt oförstående inför förslaget att inte prioritera Trönödiagonalen. Vägen skulle förkorta avståndet mellan Hudiksvall och Bollnäs med två mil.

- Det skulle ge hög samhällsekonomisk lönsamhet. Det är sex mil fågelvägen, men för att köra dit måste man i princip runt Söderhamn. Det är viktigt att bygga ihop de två huvudorterna med hänsyn till exempelvis pendling, sjukvård och allmän service.

Enligt Bengt Gill skulle vägen gynna samhällsekonomin. Det tycker Vägverket också.

Hur Trönödiagnalen kommer att se ut är oklart. Enligt Vägverket kan en ny diagonal väg byggds mellan Trönö och E4:ans trafikplats Alebosjön. Vägen skulle bli en förlängning av väg 652, som går mellan Glössbo och Trönö.