Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall måste ta chansen att bygga i retrostil

Ledarsidan har sagt det länge. Forskaren Carl-Johan Engström vid KTH säger samma sak i en intervju med nyhetsredaktionen: Centralt stationsläge har störst potential för Hudiksvall. Stationen behöver liv och rörelse. Det måste finnas handel, bostäder och mötesplatser runt omkring.

Läs mer: Stationen måste ha liv och rörelse!

Engström pekar på tre perspektiv att ta med i beräkningen, som vilket läge ger den bästa uppkopplingen till regionen som helhet, vilket läge är bäst för lokal utveckling och dessutom måste det skapas en attraktiv och levande miljö runt stationen.

Här kan Hudiksvall inspireras av Växjö där det planeras två nya paradbyggnader i 1890-tals stil, byggnader som ska kunna stå i 500 år. Bygget har i sin tur inspirerats av Jakriborg i Staffanstorp, Skåne, som inspirerats av Hansan samt Dresdens återuppbyggnad.

Läs mer: Hellre station i centrum än att rädda kulturhuset

För Hudiksvalls del skulle nyproduktion i Frey Berglunds anda från åren 1906-1913 kunna vara ett riktigt spännande drag. Nybyggnationen skulle då harmonisera väl mot befintlig statsbebyggelse. Det skulle också vara attraktivt att flytta till för alla de som anser att det byggdes bättre och framför allt vackrare hus förr.

Det finns en stark mullrande protest mot fyrkantiga huslådor, och unerliggande jäser ett nationellt behov av en arkitekturrevolt. Den stadsplanering som vågar leda upproret kommer att hamna på Sverigekartan.

Har Hudiksvall modet att bryta den moderna arkitekturens bojor och istället bygga en stad som ger känsla av den vänliga kosmopolitiska småstaden? En stad som Frey Berglund såg den? Hudiksvall behöver mer av Frey.

Läs mer: Den bortglömde arkitekten som formade Hudiksvall

Bilderna har hämtats från Sockenbilder.se, se fler av Berglunds hus.