Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall kan förlora 23 miljoner kronor

Härvan kring Weavering capital har nått Hudiksvalls kommun, som riskerar förlora 23 miljoner kronor. Kommunen sålde sina andelar i fonden för en vecka sedan men det kom inga pengar.

Annons

Hudiksvalls kommun kan förlora 23 miljoner kronor av sina långsiktiga placeringar i Weavering Fonder AB Räntehedgefond. Fem procent av kommunens placeringar på totalt 458 miljoner kronor ligger i den här fonden.
Det svenska dotterbolaget till Weavering försäkrade 11 mars att problemen i moderbolaget i England inte skulle beröra den svenska marknaden. Hudiksvalls kommun ville ta det säkra före det osäkra och beslutade att sälja hela sitt innehav i svenska Wavering redan 12 mars.
– Vi sålde men fick inte betalt, säger Anders Svedman, ekonomichef i Hudiksvalls kommun.
Den 19 mars kom uppgifter om Weavering Fonder AB:s Räntehedge att en mycket stor förlust i fonden kunde härledas till en särskild transaktion. Värdet vid sista månadsskiftet misstänks ha "blåsts upp" för att ge andelsägarna intrycket att värdet av deras investeringar var intakt.
Sven-Åke Thoresen (S), kommunalråd, vill nu se över alla kommunens placeringar.
– Det här bedrägeriet kom väldigt snabbt på. Kommunledningen har nu beslutat att sälja alla andra placeringar i hedgefonder också. Det kan bli en rekyl på marknaden för alla hedgefonder efter det här, säger Sven-Åke Thoresen.