Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall kan förlora 23 miljoner kronor

Härvan kring Weavering capital har nått Hudiksvalls kommun, som riskerar förlora 23 miljoner kronor. Kommunen sålde sina andelar i fonden för en vecka sedan men det kom inga pengar.

Hudiksvalls kommun kan förlora 23 miljoner kronor av sina långsiktiga placeringar i Weavering Fonder AB Räntehedgefond. Fem procent av kommunens placeringar på totalt 458 miljoner kronor ligger i den här fonden.
Det svenska dotterbolaget till Weavering försäkrade 11 mars att problemen i moderbolaget i England inte skulle beröra den svenska marknaden. Hudiksvalls kommun ville ta det säkra före det osäkra och beslutade att sälja hela sitt innehav i svenska Wavering redan 12 mars.
– Vi sålde men fick inte betalt, säger Anders Svedman, ekonomichef i Hudiksvalls kommun.
Den 19 mars kom uppgifter om Weavering Fonder AB:s Räntehedge att en mycket stor förlust i fonden kunde härledas till en särskild transaktion. Värdet vid sista månadsskiftet misstänks ha "blåsts upp" för att ge andelsägarna intrycket att värdet av deras investeringar var intakt.
Sven-Åke Thoresen (S), kommunalråd, vill nu se över alla kommunens placeringar.
– Det här bedrägeriet kom väldigt snabbt på. Kommunledningen har nu beslutat att sälja alla andra placeringar i hedgefonder också. Det kan bli en rekyl på marknaden för alla hedgefonder efter det här, säger Sven-Åke Thoresen.