Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall kan bättre!

Det går bra för Sverige. Allt fler rapporter bekräftar att Sverige ligger mycket väl till jämfört med många andra länder när vi nu lämnar en av de djupaste världsvida ekonomiska kriserna bakom oss. Ekonomin stärks och allt fler människor har ett arbete att gå till.

Också i Hudiksvall ser det ljusare ut. Trenden mot minskande antal öppet arbetslösa fortsätter. Detta är glädjande inte minst därför att Hudiksvall har potential att bli ännu mycket bättre.

Vi menar att ett bättre företagsklimat för fler jobb och människor i arbete bör bli en huvudfråga i höstens val.

I svenskt näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i olika kommuner ser det inte alls bra ut för hälsingekommunerna. Endast Nordanstig fick ett litet plus i kanten, men ligger långt ner. Mest dystert är årets betyg för Hudiksvall.

Förra året såg det annorlunda ut. Då avancerade Hudiksvall kommun på rankningen. Och kommunalrådet Sven-Åke Thoresen var snabb med att lägga ut en kommentar på kommunens hemsida om att detta var ett resultat av ett bra samarbete mellan kommunen och näringslivet.

I årets mätning sjunker dessvärre Hudiksvalls kommun mest av alla länets kommuner, och rasar 51 placeringar till 242 plats bland Sveriges 290 kommuner. Kommunledningen har uppenbart misslyckats med att förvalta fjolårets uppgång med fortsatt aktiva insatser för att förbättra företagsklimatet.

Allianspartierna i Hudiksvall har ambitionen att vår kommun ska bli en av landets 20 mest företagsvänliga kommuner till år 2014. Vi vill aktivt främja entreprenörskap och företagande.

Utöver vår starka position inom skogsnäringen, verkstad och hydralik samt optofiber ser vi också stora möjligheter att utveckla besöksnäringen i kommunen. Den motion från alliansen och Miljöpartiet om en turismstrategi för kommunen som bifallits av kommunfullmäktige måste nu förverkligas. Inte minst behöver kusten och skärgården lyftas fram som ett komplement till en satsning på Dellenbygden, hälsingegårdarna, spelmansstämmorna och den folkliga kulturen.

Det är ett självklart samband mellan ambitionen om arbete åt alla samt fler och växande företag. För att göra företagandet mer attraktivt har riksdag och regering under de senaste åren tagit en rad beslut i rätt riktning. Vi vill införa ett likartat synsätt på företagandet också i det kommunala arbetet. På så sätt kan vi också minska dramatiken i att ta steget från anställning till att våga starta eget.

Med ett maktskifte i Hudiksvall i höst kan hela den potential som Hudiksvall, våra invånare och företag har, utvecklas och blomstra.

Sven Bergström (C)

Håkan Rönström (M)

Ann Berg (FP)

Kent Sjöberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel