Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall får EU-miljoner till vårdutbildning för utlandsfödda: "Vi behöver anställa fler"

Projektet som ska få utlandsfödda att snabbare komma in i arbete inom vård och omsorg kallas KIVO. Hudiksvalls kommun har fått 12,5 miljoner kronor från EU och 1 miljon kronor från Region Gävleborg för att driva projektet.

Målet med projektet är att skapa en hållbar omsorg år 2030. I projektet är alla kommuner i Gävleborgs län, Älvkarleby kommun, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och Kommunal inblandade.

Läs mer: Invandringen ska rädda länets äldreomsorg

– Idag klarar vi det men vi har stora utmaningar framför oss med allt fler äldre och färre som kan hjälpas åt att ta hand om dem. Vi behöver anställa fler utlandsfödda inom vård och omsorg men hittills har vi ofta hindrats av språkproblem, säger Per Iversen, utvecklingschef på social- och omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Projektet KIVO fokuserar på att underlätta för den utlandsfödda att snabbare och enklare gå från arbetssökande till anställd inom vård och omsorg. Någonting som också kommer att leda till att fler känner sig bättre inkluderade i det svenska samhället.

Läs även: Snabbare väg till jobb genom samarbete

Läs också: Nytt projekt – snabbare kartläggning av nyanländas kompetens