Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall drabbades av jordskalv

Tidigt på torsdagsmorgonen drabbades Hudiksvall av ett jordskalv. Ett mindre skalv, men klart kännbart.

Annons

Nej, du är inte tokig. Om du var en av dem som kände att marken gungade lite på torsdagsmorgonen, så hade du rätt. Klockan 07.07 drabbades nämligen Hudiksvall av en liten jordbävning.

– Ja, det stämmer. Exakt var på Richterskalan är jag inte säker på, men strax under 2. Det är en sådan styrka att det känns mycket väl och tydligt, säger Göran Persson på Dellenova.

Han berättar att Dellenovas sensorer lokaliserade skalvets epicentrum till nordvästra Hudiksvall. Längden på skalvet räckte till en tredjedel av Sveriges totala längd.

– Skalvets längd var i det längsta laget och är intressant. Det gick från Hudiksvall, rakt söderut och rakt norrut, säger Persson.

Dellenovas datorer registrerar ofta rörelser i berggrund och marken, men nio av tio gånger är det någon form av sprängningar och inte ett jordskalv. Men den här gången var rörelserna alltså på riktigt och inträffade på grund av en reaktion av landhöjningen.

– 1956 inträffade det kraftigaste skalvet i Hudiksvall. Då var det över 5 på skalan och i tidningen var det stort pådrag med uppslag och rubriker om jordbävning, säger Göran Persson.

Tre olika mätstationer finns i trakten. En vid Dellenova, en i Arnöviken och en i Hassela.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet bekräftar också att det var ett skalv.

– Magnituden kräver mer analys, men skalvet skedde i Finflo på några kilometers djup. Det varade inte så länge, bara i cirka två sekunder och det tog drygt tre sekunder för skalvet att nå mätstationen i Arnöviken, säger han.