Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvall blir nav för nytänkande

Runt 70 personer samlades i en vindsvåning på Käppuddsgatan under onsdagen. Där invigdes en samlingspunkt för idéer.

Först upp som talare stod Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg. Han invigde formellt Propell Innovation och förklarade bakgrunden: tankarna kring projektet uppstod efter Ericssonnedläggningen, inom samverkansprojektet Framtidspaketet.

Läs mer: Så lär Hudik av Trollhättan

Där ställdes den stora frågan om hur man går vidare.

– Hur skapar vi den här myllan som miljoner idéer kan växa ur, som kan ta hand om många idéer som annars kanske stannar i ett slags embryo och inte kommer längre? Kan vi stötta och fånga upp dessa och sedan komma vidare? frågade han.

Martin Askne är Propell Innovations enda anställde och den som ska leda verksamheten under de närmaste två åren. Han förklarade bland annat skillnaden mellan uppfinning och innovation.

Läs mer: Miljö för Innovation

– En uppfinning är det till den dagen vi har verifierat att det finns en kund som är beredd att betala. Då blir det en innovation. Då kan man komma in i systemet, komma in i inkubatorer och så vidare. Men här på Propell kommer vi att jobba i ett mycket tidigare skede med en idé. Kom hit, vi kan testa. Är det här något vi ska jobba vidare med? Ska vi lägga tid på det här? beskrev han.

Martin Askne klargjorde också att Sverige ligger i topp internationellt när det gäller innovationer, men det finns en annan sida.

Läs även: Innovationscenter i startgropen

– Vi ligger inte i topp vad gäller att kommersialisera innovationer och där hoppas jag att vi ska kunna bättra på statistiken lite grann.

Propell Innovation kommer framför allt att vända sig till två grupper: Den ena är enskilda innovatörer som har en idé i ett tidigt skede, innan det är klart att det handlar om en innovation. De andra är befintliga företag med idéer.

– Men framför allt är det en fysisk mötesplats. Ett ställe dit folk vill komma, innovatörer, idéägare, uppfinnare och alla de som finns i systemet, från finansiärer till experter på olika områden kan samlas här och knyta starka band, beskrev Martin Askne.

Läs också: Minst ett år till för Movexum

Han poängterade vikten av att bilda lag kring innovatörerna.

– Kan vi knyta ihop teamen går det mycket fortare att komma ut på marknaden. Det är en viktig roll för Propell, att bilda de här teamen.

Snart kommer det också att finnas en prototypverkstad med bland annat 3D-printers, cad-utrustning och datorer i källaren.

Läs mer: Miljoner till samarbete i Hudiksvall

Verksamheten finansieras med åtta miljoner i skattemedel. Fyra av dessa kommer från Region Gävleborg, 3,85 miljoner från Hudiksvalls kommun, 50 000 från Sandvikens kommun, 50 000 från Söderhamns kommun och 50 000 från Gävle kommun.

Samarbetet omfattar hela länet och ska pågå under två år, till sista juni 2017.