Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiks politiker backar om skolutredning: "Det gör människor där ute så oroliga"

Efter massiv kritik tar ledande politiker i Hudiksvall avstånd från strukturutredningen som föreslår stängning av fyra småskolor och högstadierna i Delsbo och Iggesund.

– Det är bekymmersamt att släppa i väg en sådan här utredning när det gör människor där ute så oroliga. Vi kan inte bara dra undan den tryggheten. Inte minst i Friggesund, säger Caroline Schmidt (C).

Läs mer: Föräldrar besvikna över förslaget om avveckling

Inte heller lärandenämndens ordförande vill genomföra något av de två förslagen som ingår i konsultutredningen.

Förslagen faller dels på en dyr kostnad för investeringar på de skolor som blir kvar. Men också att vi måste ha ett landsbygdsdirektiv, säger Gerd Olsson (S)

– Nej, inte de förslag som ligger i strukturutredningen. Egentligen vill jag inte kommentera mer än så, men förslagen faller dels på en dyr kostnad för investeringar på de skolor som blir kvar. Men också att vi måste ha ett landsbygdsdirektiv. De förslag som lagts i strukturutredningen är inte gångbara, säger Gerd Olsson (S).

Läs mer: Politisk samsyn i Hudiksvall - färre skolor kan ge eleverna bättre undervisning

Centern anser nu att konsultutredningen som kostat 480 000 kronor att ta fram, ska läggas ner.

– Jag hoppas verkligen att det blir ett avslut på den här utredningen i lärandenämnden den 26 maj. Folk ska inte behöva vänta till september med det beskedet. Det räcker inte att ordförande säger att båda alternativen är uteslutna. Det behövs ett beslut i nämnden, säger Caroline Schmidt (C).

I stort sett alla partier i lärandenämnden var överens om att beställa strukturutredningen av konsultfirman PwC. Inför utredningen gav Centern och Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna beskedet, att de kunde tänka sig att förändra antalet småskolor i Hudiksvalls kommun. Samtidigt uttalade Centern att för dem skulle det blir svårt att acceptera en stängning av högstadier.

Läs mer: Facken om småskolor: Rekryteringen är viktigast

I samband med informationsmöten under den gångna veckan har det framkommit kraftig kritik från föräldraföreningarna mot utredningens förslag. Mycket av den kritiken handlar om hur byarna påverkas av en skolstängning. Just det perspektivet fanns inte med i direktivet till konsulten.

Ordförande Gerd Olsson anser att landsbygdsperspektivet är något som skulle tas hänsyn till under utrednngens politiska behandling. Centern är idag kritisk till att landsbygdsperspektivet inte togs in redan på konsultnivå.

Att ledande politiker nu backar i strukturfrågan innebär inte att grundorsaken är borta. Av tio elever som går ut Hudiksvalls grundskola är det två som inte har uppnått kunskapsmålen. Kvaliteten på undervisningen måste höjas och kommunen måste bli en attraktivare arbetsgivare för behöriga lärare.

– Jag hoppas att Centern och hela nämnden ställer upp på den fortsatta processen där strukturutredningen är en av sakerna som ingår. Intentionen är inte att minska kostnaden på lokaler utan att göra Hudiksvalls skolor attraktiva att jobba på och utbilda sig i, säger Gerd Olsson (S).

Uppdraget till konsulten:

Utifrån den planerade budgeten 2016 – 2020 ska skolstrukturen bidra till samhällstjänster av högsta kvalitet samt till att höja utbildningsnivån i kommunen. Utifrån dessa två syften ska utredningen visa om en förändring av skolstrukturen skulle bidra till att nedanstående syften uppfylls, det vill säga en hållbar skolstruktur som ger förutsättningar för:

• Höjda resultat

• Ökad lärarbehörighet och kollegialt lärande

• Ökad personaltäthet till som lägst motsvarandeläsåret 2014/15.

• Minskat sjuktal i förvaltningen

• Undervisning av god kvalitet

• Effektivare organisation av elevhälsa,administration och skolledning

Här är konsultens förslag:

I alternativ 1 avvecklas fyra F-6-skolor och eleverna från dessa skolor övergår till befintliga skolor i kommunen. Edsta skola avvecklas och eleverna övergår till Näsvikens skola, Malsta skola avvecklas, och eleverna övergår till Sandvalla skola, Njutångers skola avvecklas, och eleverna övergår till Enångers skola samt Friggesunds skola avvecklas och eleverna övergår till Ede skola.

Vidare avvecklas Ede skolas högstadium samt Iggesund skolas högstadium, och en ny högstadieskola byggs för dessa elever.

I alternativ 2 avvecklas fyra F-6-skolor och eleverna från dessa skolor övergår till befintliga skolor i kommunen. Edsta skola avvecklas och eleverna övergår till Näsvikens skola, Malsta skola avvecklas, och eleverna övergår till Sandvalla skola, Njutångers skola avvecklas, och eleverna övergår till Enångers skola samt Friggesunds skola avvecklas och eleverna övergår till Ede skola. Inga förändringar görs avseende högstadieelever.