Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikprojekt löser bredbandsproblem

I två äldre Hudiksvallslägenheter sak ny bredbandsteknik testas. Tanken är att bredbandsuttagen ska bli lika många som eluttagen.

Annons

I många nya lägenheter som byggs i Sverige finns bredvid eluttagen också nätverksuttag för bredband. Nätverksuttagen gör det möjligt att koppla in modem för exempelvis internetbaserad telefoni- och tv, så kallad IP-telefoni eller IP-tv, i alla rum, utan att behöva gå via ett trådlöst nätverk eller dra kablar från ett rum till ett annat. Men att dra in bredbandsuttag vid eluttagen i äldre lägenheter kan både vara kostsamt och komplicerat.

Nu startar delvis hudiksvallsbaserade forskningsinstitutet Acreo tillsammans med Fiber Optic Valley, Hudiksvalls bostäder och Ericsson ett projekt där man testar en ny teknik som ska förenkla installationen av bredbandsuttag i äldre lägenheter. Genom att använda plastfiberkabel istället för glasfiberkabel, samt en kombinerad uttagsdosa för el och bredband ska monteringen gå smidigt.

– De nya tjänster som utvecklas kräver bredband som är stabilare och har högre hastighet än många trådlösa nätverk. Genom den här tekniken kan man få en jämn ström på 100 Megabit per sekund överallt i lägenheten, säger Claus Popp Larsen, projektledare på Acreo.

Den kombinerade uttagsdosan är konstruerad av ett österrikiskt företag som samarbetar med Acreo inom det EU-stödda Alphaprojektet.

Till att börja med ska tekniken installeras och testas i två lägenheter i Hudiksvall och i dag började man arbetet i en bostad på Vallvägen.

Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvalls Bostäder ser plastfiberprojektet som ett försök kopplat till det stora Gunillaprojekt (samarbete som förutom Hudiksvalls Bostäder innefattar företagen Ericsson, Zitius och Fiberstaden) som syftar till att bygga ut Hudiksvalls stadsnät parallellt med satsningar på forskning och utbildning.