Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikprofil spelade in hotet – polisen: "Uppenbart att brottet inte går att utreda"

Det finns ett telefonsamtal och inspelningar av de nattliga hotelserna men polisen beslutade att inte inleda förundersökning. Motiveringen: Brottet går inte att utreda. Så här låter samtalet

– Jag fick beskedet att de skulle titta på bevisen, men bara om det blev någon förundersökning, säger Hudiksvallsprofilen Kristina Wicksell, som bland annat varit med och grundat Hudik mot rasism.

Läs även: Efter antirasistkampanjen – nu väljer hon att tala om hoten

I januari delades nazistiska flygblad ut i Stockholm med påståenden om att initiativtagarna skulle beskydda svenska kvinnor. Men det kom en motreaktion från svenska kvinnor. #inteerkvinna fick stort genomslag i social medier där Kristina Wicksell från Hudik mot rasism uttalade sig.

– Det riktigt allvarliga i det här, är att människor inte förstår att det här är sådant som vi unga kvinnliga opinionsbildare utsätts för hela tiden, säger Kristina Wicksell.

Ledare: Polisen lade förundersökning samma dag, trots att Wicksell hade hotet inspelat

Natten mot den 9 februari ringde en arg man till Kristina Wicksell. Mannen uttalade hotelser och han lämnade uppgifter för att visa att han hade detaljerade kunskaper om henne som person, exempelvis vilka adresser hon brukar bo på.

Kristina Wicksell valde att polisanmäla händelsen som fick brottskod 1.10. Samtalet med hotelserna fanns inspelat och mannen ringde från ett dolt nummer.

Polisen väljer den 9 februari att inte inleda någon förundersökning. I beslutet skriver inspektören, tillika vakthavande befäl att det är "uppenbart att brottet inte går att utreda". Utifrån det "underlag som inkommit" och Kristina Wicksells beskrivning av händelsen saknas det förutsättningar att inleda någon förundersökning.

– Det här är inte första gången och jag är inte ensam om att ha upplevt det. Polisen brukar hänvisa till att lagen inte är anpassad för sånt här och att deras resurser brister, säger Kristina Wicksell.

Läs även: Efter nazistattacken i Stockholm – Hudikkvinnor tar till orda: "Det är som en smäll på käften"

Den uppfattningen delar inte Magnus Hedmo, vakthavande befäl som tog beslutet att inte inleda förundersökning i ärendet.

– Nej, finns det ett halmstrå så brukar jag greppa det. Min och polisens grundtanke är att utreda alla brott så att det leder till fällande dom, säger Magnus Hedmo.

Han minns inte detaljerna i anmälan, men utgår från att hans bedömning grundar sig på att hotelserna framfördes från dolt nummer.

– Problemet är att de som hotar vet hur de ska göra. För oss räcker det inte med att hitta telefonen, vi måste också kunna visa vem som använt telefonen, säger Magnus Hedmo vid Stockholmspolisen.