Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikläkare anklagas för att bunkra influensamedicin

Läkare misstror influensavaccinet och bunkrar läkemedlet Tamiflu för sig själva och sina anhöriga.

Det hävdar en läkare på Hudiksvalls hälsocentral.

Läkaren säger anonymt till nyhetssajten Nyheter24.se att han känner till tre kollegor som skrivit ut Tamiflu, trots att varken de själva eller någon i familjen är sjuk.

Stefan Back, landstigsdirektörens medicinske rådgivare, har inte hört talas om att det förekommer.

– Men det är naturligtvis inte bra om det går till så.

Stefan Back ser två problem. Ett är risken för resistens. Tamiflu kan bli verkningslöst om det används för brett. Det andra är det etiska problemet.

– Man ska som läkare behandla sig själv som man behandlar sina patienter. Sedan är det naturligtvis alltid lättare att få tillgång till ett läkemedel om man själv har förskrivningsrätt.

Den anonyme läkaren säger till Nyheter24.se:

– Jag tycker att det är provocerande. Vi läkare ska verka för att inte skapa masshysteri kring svininfluensan. Då är det dubbelmoral att skriva ut Tamiflu till sig själv.

Stefan Back tycker det är ett klokt uttalande. Han påpekar samtidigt att det bara är Apotekets lager av Tamiflu som går att skrivas ut på recept.

– Det lagret är inte stort och håller väl på att ta slut. Men sedan har vi det nationella beredskapslagret och det är mycket större. Lagret ska fördelas ut till varje landsting och sedan fördelas vidare av smittskyddsläkaren. Tamiflu kommer bara att kunna ges efter de kriterier som smittskyddsläkaren sätter upp.

Enligt landstingets läkemedelsansvarige Per-Henrik Back är det inga jättemängder av läkemedlet som skrivits ut. Fram till sista juli skrevs 120 kurer ut i Gävleborg, jämfört med elva kurer under samma period förra året.