Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudikhus fick tomten

Det blir ett huvudkontor som ska byggas på kommunens byggklara tomt på Varvet. Efter många turer får Hudikhus köpa tomten.

– Vi tyckte att det var en moralisk sak att ställa frågan först till Magnus Gradh och hans hälsocentrum. Nu är vi nöjda över att han tar tomten bredvid och Hudikhus får den byggklara tomten, säger Håkan Rönström (M), ordförande för tekniska nämnden.

Naprapater, sjukgymnaster, kostrådgivare och andra friskvårdsexperter samlade under samma tak. Det blir ett hälsocentrum vid de grå sjöbodarna. Det är Magnus Gradhs planer och han väljer Varvet 4:3 som ligger längre ut på udden. Det är en tomt som saknar fastighetsbildning.

– Det blir ett bra läge för honom med möjlighet att utöka och bättre förutsättningar för uteaktiviteter som exempelvis en servering, säger Håkan Rönström.

Markförsäljningen har tagit lång tid och beskeden från kommunen har varit otydliga. Tomten har redovisats som till försäljning på hemsidan, samtidigt som Magnus Gradh fått muntligt förhandsbesked om att köpa samma tomt.

– Jag skulle också bli förbannad om jag inte visste att samma regler gäller mig som andra i kommunens handläggning, säger Håkan Rönström om kritiken från Hudikhus.

Tekniska nämnden har därför tagit fram nya tydliga regler för tomtförsäljningar till företag och det kommer att resultera i att företagen får ett bättre bemötande anser ordföranden. Det som ännu inte är på plats är nya avgifter och priser, som ska beslutas av fullmäktige.

Beskedet är trevliga nyheter för Hudikhus som nu får möjlighet att bygga företagets huvudkontor i en hamnmiljö med kulturhistoriska värden. Vd Malin Hagberg är glad och förväntansfull men beklagar att företaget förlorat ett halvår på att vänta på kommunens beslut om försäljning.

– Medskog är ett annat exempel. Vi har inte råd att slösa bort energi på knackigt förfarande. Vi vill ju alla utveckla Hudiksvall, säger Malin Hagberg.

Hudikhus är ett försäljnings- och logisitkföretag med agenter på flera platser i landet och produktionen av husen läggs ut på legotillverkare. Företaget har ett tiotal anställda i Hudiksvall och räknar med att expandera. De nya lokalerna ska ge utrymme för konferens och utbildning, det ska ge nuvarande personal en bra arbetsmiljö och det ska innehålla plats för ett utökat antal anställda.

Bygglov ska lämnas in så snart som möjligt. Den nya kontorsbyggnaden a 10 miljoner kronor ska utformas efter kommunen villkor, så att fasaden passar in i miljön intill de grå sjöbodarna berättar Malin Hagberg.